Stranačke aktivnosti     | 04.03.2019. 09:47 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Sadržaj odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u potpunosti oslikava monopol HDZ-a i SNSD-a, omugućen od strane SDA 

Socijaldemokratska partija BiH smatra da sadržaj odgovora Bosne i Hercegovine na dodatna pitanja Evropske komisije najjasnije oslikava trenutnu poziciju političkog monopola nad svim unutrašnjim i vanjskopolitičkim procesima u državi od strane HDZ-a BiH i SNSD-a, koji je opet omogućen svesrdnom podrškom SDA. 

Sramotno je da je SDA pristala na formulacije, poput one kojom se Evropskoj komisiji 'objašnjava' da je Bosna i Hercegovina multinacionalna država u kojoj je sistem podjela u, navodnom, najboljem interesu građana. Odgovori, kojim se država, praktično, predstavlja kao konfederacija tri nacije, su uvredljivi, neprihvatljivi i suprotni istinskom ustroju i biću bosanskohercegovačkog društva. 

Pokušaj promocije segregacije i diskriminacije u školstvu, te branjenje diskriminatornog koncepta konstitutivnosti, koji je čak i u pitanjima okarakterisan kao suprotan temeljnim načelima EU, samo dodatno potvrđuje da cilj odgovora nije bio dati jasan i istinit prikaz stanja u društvu. 

Naprotiv, jasno je da je osnovna zadaća davatelja odgovora bila branjenje, ne interesa građana države, nego destruktivnih antidržavnih politika i pokušaj njihovog predstavljanja kao nužne realnosti pred institucijama EU. 

Tumačenja, kojim se presude domaćih i međunarodnih sudova o ukidanju diskriminacije, umjesto kao obaveza na putu uspostave istinski demokratskog društva, zapravo, tretiraju kao prijetnja 'stabilnom' segregiranom društvenom poretku, za dužnosnike EU će, nažalost, biti samo potvrda ogromne udaljenosti i nespremnosti naše drzave da, pod trenutnom političkom upravom, pristupi EU. 

Mehanizam koordinacije u kojem je kantonalnim ministrima prepušteno da odgovaraju na najznačajnija vanjskopolitička pitanja države BiH je na kraju samo i mogao rezultirati ovakvim fijaskom i međunarodnom sramotom za naše drustvo i državu Bosnu i Hercegovinu. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo