Svijet     | 04.03.2019. 09:51 |

Guaido se vraća u Venecuelu, rizikujući hapšenje

FENA Internet

KARAKAS, 4. marta (FENA) - Venecuelanski opozicioni vođa Juan Guaido saopćio  je da će se danas vratiti u Venecuelu kako bi stao na čelo novih protesta protiv predsjednika Nicolasa Madura, zbog čega rizikuje da ga vlasti u Karakasu uhapse jer je prošle nedjelje prekršio zabranu izlaska iz zemlje, navodi Reuters.

Guaido,  kojeg je većina zapadnih država priznala za legitimnog predsjednika  Venecuele,  objavio je jučer na Twitteru da će njegov povratak predstavljati "istorijski izazov".

"Ako se režim usudi, naravno, da nas kidnapuje, to će im biti poslednja greška koju su napravili", poručio je Guaido, ne navodeći lokaciju sa koje se obratio.

On je prethodno putem Twittera pozvao narod Venecuele na današnje opće demonstracije, koje se poklapaju sa njegovim povratkom u zemlju.

Građani Venecuele  trebalo  bi da se okupe u 11 sati po lokalnom vremenu.

Guaido je napisao i da bi građani Venecuele trebalo da prate njegova zvanična obavještenja u kojima će objavljivati detalje o sastancima sa pristalicama.

On je u subotu boravio u Ekvadoru, u sklopu turneje po Južnoj Americi, kojom je nastojao da poveća pritisak na venecuelanskog predsjednika Madura da podnese ostavku.

Guaido tvrdi da Maduro mora da ode kako bi se Venecuela oporavila od političke i humanitarne krize u kojoj se nalazi, dok je, sa druge strane, Maduro rekao da je Guaido dio zavjere protiv njegove vlade.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Maduro ponovo kandidat vladajuće stranke za predsjednika Venecuele

Maduro: Izborni dogovor s opozicijom na rubu kolapsa

Maduro i Ali sastaju se radi ublažavanja napetosti oko pogranične oblasti između Venecuele i Gvajane

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom