Bosna i Hercegovina     | 04.03.2019. 16:07 |

Zvizdić i Borovac razgovarali s direktoricom ICMP-a o procesu traženja nestalih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministrica za ljudska prava i izbeglice BiH Semiha Borovac danas su sa generalnom direktoricom Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) Kathryne Bomberger razgovarali o procesu traženju nestalih, što je ključno pitanje za proces pomirenja u regionu.

- Vijeće ministara BiH je jako posvećeno pitanjima rješavanja ratnih zločina i traženja nestalih osoba te je u tom pogledu uradilo sve iz svog domena kako bi ova teška pitanja iz prošlosti bila zatvorena, a otvorena vrata budućnosti, odnosno saradnje i povjerenja u regionu, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Predsjedavajući je naglasio da je Vijeće ministara BiH prihvatilo nacrt izmjena Sporazuma o suosnivanju Instituta za nestale osobe BiH i on je upućen u daljnju proceduru u Predsjedništvo BiH. Takođe, Vijeće ministara BiH je utvrdilo prijedlog za ratifikaciju međunarodnog sporazuma kojim je ICMP osnovana kao međunarodna organizacija i upućen je Parlamentarnoj skupštini na daljnje postupanje.

Pozdravio je i najavu formiranja regionalne liste nestalih osoba, o čemu je na sastanku izvijestila direktorica Bomberger. Pristup toj listi imaće sve zemlje regiona, uz mogućnost razmjene informacija.

Predsjedavajući Zvizdić je inicirao pokretanje regionalne kampanje za otkrivanje masovnih grobnica te zatražio od ICMP da pomogne u njenoj realizaciji.

Direktorica ICMP-a je predsjedavajućeg Zvizdića i ministricu Borovac informirala o primjeni nove tehnologije u DNK analizi koja omogućava identifikaciju dosad nerješivih slučajeva.

Ministrica Borovac je ukazala na potrebu da se u okviru regionalne saradnje riješi pitanje reparacije porodica žrtava ratnih zločina.

Konstatovano je da će biti nastavljena saradnja BiH i ICMP-a, koja podrazumijeva i obuku Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH kako bi što prije mogla preuzeti dio projekata ICMP-a – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zvizdić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'