Kultura     | 05.03.2019. 12:04 |

Zenički BNP gostovao u Beču s predstavom u režiji Mirjane Karanović

FENA Saopćenje

ZENICA, 5. marta (FENA) - Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica gostovalo je sinoć u Teatru Akzent u Beču sa predstavom "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" rediteljice Mirjane Karanović, u okviru nedavno uspostavljene i ugovorene dugoročne programske saradnje sa Bosanskohercegovačkom kulturnom platformom u Austriji.

Prvo gostovanje je realizirano sa jednom od najuspješnijih predstava zeničkog BNP-a u posljednjih nekoliko sezona, za koju režiju potpisuje regionalno priznata i višestruko nagrađivana glumica i rediteljica. Rađena je prema tekstu mlade bh. dramske spisateljice Tanje Šljivar, saopćeno je iz BNP-a Zenica.

Predstava "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" prošle je godine, kao jedina predstavnica Bosne i Hercegovine, imala i izuzetno uspješnu međunarodnu turneju u Švicarskoj u okviru velike manifestacije koja je za cilj imala promociju recentne umjetničke produkcije zemalja zapadnog Balkana. 

Riječ je o drami koja koncept role play-a, kao i sve druge narativne tehnike kojima se koristi, a i jezik sam, izvrće u njihove suprotnosti i pokazuje nemogućnost jednostavnog pokušaja da se vlastiti život prepriča nepoznatoj osobi tokom jedne večeri. U ovoj duodrami igraju Mirjana Karanović i Enes Salković, mladi glumac BNP-a Zenica koji je za ovu ulogu dobio i Sterijinu nagradu.

Predstava je ostvarila izuzetno značajan i zapažen uspjeh na međunarodnim gostovanjima i festivalima na kojima je do sada ukupno osvojila devet nagrada, i to na 61. Sterijnom pozorju u Novom Sadu, 15. festivalu bh. drame, Festivalu internacionalnog alternativnog teatra u Podgorici, 11. JoakimInterFestu, Festivalu "Zaplet 08" u Banjoj Luci, Gavellinim večerima u Zagrebu, Zlatnom lavu u Umagu i brojnim drugim festivalima.

Početkom naredne umjetničke sezone, 27. oktobra, ugovoreno je i naredno gostovanje predstave BNP-a Zenica u Beču, kada će biti izvedena predstava "Drang nach Westen" ("Prodor na Zapad") u režiji Lajle Kaikčije, a prema dramskom tekstu bh. spisatelja Dragana Komadine, što će biti još samo jedna u niza dogovorenih aktivnosti sa Bosanskohercegovačkom kulturnom platformom u Beču, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP-a Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo