Svijet     | 05.03.2019. 15:17 |

Saudijski kralj Salman primio Lavrova

FENA Internet

RIJAD, 5. marta  (FENA) - Čuvar dvije svete džamije, kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud, primio je utorak u palati Al-Yamamah ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

Ministar je uručio pozdrave ruskog predsjednika Vladimira Putina saudijskom kralju, dok je kralj poslao pozdrave predsjedniku.

Tokom sastanka, oni su razmjenili mišljenja o bilateralnim odnosima, načinima jačanja saradnje između dvije zemlje i o posljednjim regionalnim i međunarodnim dešavanjima. 

Saudijski ministar vanjskih poslova, Adel bin Ahmed Al-Jubeir, izjavio je da je posjeta ministra Lavrova kraljevstvu učinjena u okviru nastavka saradnje i konsultacija između dvije zemlje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije u Rijadu, Al-Jubeir je izjavio da su odnosi između dvije zemlje zabilježili značajan napredak tokom protekle četiri godine na poljima ekonomije, ulaganja, saradnje u suočavanju s ekstremizmom i terorizmom, do saradnje na polju obrazovanja, poljoprivrede energetike i ostalog.

Šef saudijske diplomatije saopćio je da su oni raspravljali o arapsko-izraelskom sukobu i o situaciji u Siriji i Jemenu, te o sredstvima jačanja saradnje u suočavanju s ekstremizmom i terorizmom, kao i o zajedničkom radu na obezbjeđenju sigurnosti i stabilnosti u regiji Bliskog istoka.

Al-Jubeir je, odgovarajući na pitanje o situaciji u Siriji izjavio da su se kraljevstvo i Rusija usuglasili oko značaja postizanja političkog rješenja na osnovu rezolucije UN-a 2254 i da su jedinstvo i integritet Sirije od suštinskog značaja za uspjeh mirovnog procesa, prenosi saudijska novinska agencija SPA.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Srbijanski ministar vanjskih poslova danas u posjetu Moskvi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo