Kultura     | 05.03.2019. 13:34 |

Narodno pozorište Sarajevo predstavom 'Fistik' oduševilo Goraždane

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. marta (FENA) - Glumci Narodnog pozorišta (NP) Sarajevo gostovali su u Goraždu s predstavom "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“. Riječ je o komediji koja na romantičan način prikazuje doba koje je dio naše prošlosti.

Moderna bajka rađena u novom vremenu, ali u starom ruhu, oduševila je brojnu goraždansku publiku.

Predstavu je režirao Admir Glamočak, po tekstu Almira Imširevića, dok scenografiju i kostimografiju potpisuje Lejla Hodžić, a muziku Dino Šukalo. Ulogu "Fistika“ igra Vedran Đekić, a glume još Aleksandar Seksan, Milan Pavlović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Martina Mandek, Deni Mešić, Amina Begović i Mona Muratović.

- Svi se sjećamo istoimene serije koja je bila ekstremno popularna u bivšoj Jugoslaviji. Tekst je veoma zabavan, radi se o komediji koja na neki romantičan način prikazuje ono neko doba iz naše prošlosti koje je uz sve peripetije čini mi se bilo puno ljepše i benignije, nego ovo u kojem mi danas živimo. Ovo je predstava koja zaista nema potrebe da se reklamira, bar kada je igramo u narodnom pozorištu, karte idu same od sebe. Vjerovatno ljudi vole komedije i žele da se odmore na današnjem vremenu, tako da je igramo sa uživanjem. Lagana je, lepršava, nepretenciozna, romantična - pojašnjava glumac Aleksandar Seksan.

Predstava je inspirisana autorskim tekstom “Karađoz” velikana kulturne scene Jurislava Korenića i sjajan je omaž velikom glumcu Reihanu Demirdžiću, koji je preminuo prije 30 godina i iza sebe ostavio bogat glumački opus.

- Reditelj predstave Admir Glamočak je želio zaista da i Reihan ostavi neki svoj pečat tako da unutar predstave imamo par nekih semplova gdje se čuje njegov glas, što je zaista nekako emotivno. Ja nažalost nisam imao prilike da se kao glumac susretnem sa njim jer sam počeo raditi nakon rata, međutim starije kolege koje ga se sjećaju kažu da je bio veliki gospodin i izvrstan kolega, posebno kada su u pitanju mlađi glumci i glumice, uvijek je bio očinski nastrojen i pomagao im u tim njihovim prvim koracima u pozorištu. Drago mi je da se i na ovaj način sjećamo te glumačke veličine kakav je on bio - ističe Seksan.  

Kraj predstave koja je izvedena u okviru programa obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, goraždanska publika dočekala je burnim aplauzima kojima je pozdravila izvanredan glumački ansambl NP Sarsajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'