Ekonomija     | 05.03.2019. 16:32 |

Novi separator pušten u pogon u Tvornici cementa Kakanj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - U povodu obilježavanja Svjetskog dana energetske efikasnosti, danas je u Tvornici cementa Kakanj pušten u pogon novi separator na mlinu cementa.

Radi se o najnovijoj takozvanoj trećoj generaciji separatora, što kakanjskoj cementari omogućava da znatno smanji utrošak energije čime dodatno štiti okoliš i smanjuje CO2 emisije.

- Sa ovim novim postrojenjem imamo mogućnost da boljom separacijom čestica uz pomoć najnovije tehnologije smanjimo našu potrošnju energije i da proizvodimo nove tipove cementa sa manjim udjelom klinkera - potvrdio je izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja Izudin Neimarlija.

Postrojenje separatora je u potpunosti zamijenjeno uključujući i ciklone, cjevovode i ventilatore, zračna korita i sistem otprašivanja. Ukupna vrijednost projekta je skoro dva miliona KM.

Optimizacija procesa koja garantira održivost i efikasnost proizvodnje ključni je faktor za konkurentnost u industriji cementa.

Tvornica cementa Kakanj nastavlja investirati u nove tehnologije i u razvoj znanja i vještina specijaliziranog procesnog tima kako bi osigurali energetsku efikasnost i optimizaciju procesa u svim fazama proizvodnje cementa, saopćeno je iz Tvornice cementa Kakanj.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavnici Vlade ZDK i UNDP-a razgovarali o saradnji na projektima energetske efikasnosti

Nedić: Kroz Strategiju obnove zgrada prednosti za građane i privrednike bit će višestruke u FBiH

UNDP: Više od 5.000 javnih zgrada u BiH još uvijek treba energetsku rekonstrukciju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom