Kultura     | 05.03.2019. 16:25 |

'Sarajevska zima'- Izložba posvećena medicinaru Ignazu Semmelweisu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - U auli Medicinskog fakulteta u Sarajevu postavljena je izložba posvećena mađarskom medicinaru Ignazu Semmelweisu, a upriličena je i projekcija dokumentarnog filma o njegovom liku i djelu.

Dio je to programa Sedmice mađarske kulture u BiH i Međunarodnog festivala 'Sarajevska zima', a ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztian Posa kazao je na otvaranju da se na deset panoa prati život i djelo tog požrtvovanog i inovativnog ljekara, međunarodno priznatog medicinara čija su otkrića na prekretnici 19. i 20. stoljeća promijenila tok medicinske struke.

- Semmelweis nije samo međunarodno poznat, već i iznimno cijenjen u svojoj državi. Povodom 200-te godišnjice njegovog rođenja Vlada Mađarske je proglasila 2018. godinom sjećanja na Ignaza Semmelweisa „spasitelja majki". U Mađarskoj postoji muzej koji nosi ime istaknutog, međunarodno poznatog, mađarskog medicinara, a na njegov rođendan se obilježava dan zdravstva u našoj državi - naglasio je.

Podsjeća da i najveći medicinski univerzitet u Mađarskoj nosi Semmelweisovo ime. Taj univerzitet vodeća je medicinska-zdravstvena visoko obrazovna institucija kako u Mađarskoj, tako i srednjoj Europi.

- Univerzitet ima šest odsjeka, a nastava se odvija na mađarskom, engleskom i njemačkom jeziku. Taj univerzitet pohađa 11 hiljada učenika, od kojih oko 30 posto iz inozemstva. UNESCO je 2013., u popis svjetske dokumentacijske baštine, uvrstio dokumentaciju nastalu između 1847. i 1861. godine, a vezanu za Semmelwaisovo otkriće o babinjoj groznici - istaknuo je.

Ignaz Semmelweis (1818-1865.) babinju groznicu nije tretirao kao samostalnu bolest, nego je na to gledao kao posljedicu infekcije. Kao rješenje za taj problem borio se za uvođenje dezinfekcije ruku hlornim vapnom, ali to otkriće nije prihvaćeno tokom njegovog života. Ni nakon njegove smrti medicina se baš nije osvrtala na njegovo otkriće. Postalo je značajno tek mnogo godina kasnije, nakon što se metodom engleskog hirurga Josepha Listera počela koristiti karbolska kiselina za dezinfekciju. To je ukazalo na značaj Semmelwaisovog otkrića. Danas se, prije svake operacije, koristi kombinacija te dvije metode.

Značaj današnjeg događaja istaknuo je i direktor Festivala 'Sarajevska zima' Ibrahim Spahić koji je podsjetio da se radi o ličnosti koja je obilježila suvremenu medicinu, a ostat će u baštini ne samo Mađarske nego medicine svijeta.

U okviru Sedmica mađarske kulture dosad su upriličeni brojni kulturni programi širom Bosne i Hercegovine. Tako će biti sve do 9. maja kad se se Sedmice mađarske kulture završava. Mađarska je počasni gost ovogodišnjeg Festivala 'Sarajevska zima'.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Mađarska počasni gost 35. međunarodnog festivala Sarajevska zima 2019

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!