Bosna i Hercegovina     | 06.03.2019. 13:08 |

U četvrtak se obilježava Lejletu-r-regaib - Noć želja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u četvrtak s akšam-namazom, nastupa prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili kod nas poznata kao Noć želja. Obilježava se uoči prvog petka u mjesecu redžepu.

Lejletu-r-regaib jedna je od odabranih noći, a po islamskom učenju, predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku. To je i noć dova, želja i nade.

Imajući na umu da je dova Allahu, dž. š. bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje, iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH podsjećaju da ne treba propustiti da se u noći Lejletu-r-regaiba dokuči Allahova milost, blagodat i bereket.

Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orjentaciju i islamsku ravnotežu između duhovnog i materijalnog.

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, odabranije u odnosu na ostale noći u godini, to su vijesnici nadeloazećeg mjeseca ramazana, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Islamska zajednica u BiH finansira pokretnu ambulantu u Gazi

Islamska zajednica: Podmetanja o navodnim 'terorističkim ćelijama' su zlonamjerna i tendenciozna

Projektom 'My Green Network' učenici medresa u BiH realizirali osam društveno korisnih projekata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu