Stranačke aktivnosti     | 06.03.2019. 13:27 |

Saopćenje za javnost 'Naroda i Pravde'

FENA Saopćenje

Vijećnik Naroda i Pravde u Općinskom vijeću Centar Sejad Đozo uputio je na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Centar inicijativu za obnovu i rekonstrukciju trolejbuske mreže prema naselju Šip. Vijećnici Općine Centar podržali su inicijativu jednoglasno čime je za općinske strukture rad na realizaciji ove inicijative postao obavezujući.

Vijećnik Naroda i Pravde Sejad Đozo na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Centar, koja je održana 28. februara 2019. godine, uputio je inicijativu za obnovu i rekonstrukciju trolejbuske mreže od raskrsnice kod bivše zgrade Američke ambasade do naselja Šip.

Realizacijom ove inicijative bi se uspostavio trolejbuski saobraćaj do ovog novoizgrađenog naselja koje svaki dan ima sve više stanovnika. Rekonstrukcija je znatno olakšana jer bi se iskoristila postojeća infrastruktura, odnosno postojeći stubovi.

„Korištenje trolejbusa i svih drugih prijevoznih sredstava na električni pogon u razvijenom svijetu je trenutno ekološki najprihvatljiviji oblik gradskog prijevoza. S obzirom na to da su u toku pripreme za implementaciju projekta izgradnje kružnog toka u naselju Šip, realizacija ove inicijative bi se mogla nasloniti na spomenuti projekt kroz eventualno doprojektovanje, a time i iskorištavanje ovog kružnog toka kao okretnice za trolejbus“, navodi Đozo u svojoj inicijativi.

Inicijativa bi se mogla realizirati u saradnji sa kantonalnim Ministarstvom saobraćaja i KJKP „GRAS“ u čijem bi poslovnom interesu bilo proširivanje korištenja gradskog prijevoza i do ovog naselja. Također bi se njena realizacija mogla smatrati prvom fazom sanacije kompletne trolejbuske mreže na nekadašnjoj relaciji prema Vogošći.

„Koristi od realizacije ove inicijative bi imali stanovnici novoizgrađenog naselja Šip, ali i svih drugih susjednih naselja, koji od okončanja agresije nemaju redovan gradski prijevoz. Neophodno je napomenuti i da bi se realizacijom ove inicijative značajno unaprijedio kvalitet života stanovnika, jer bi na najjeftiniji način bili uvezani sa svim drugim dijelovima grada. Posebno bi to bilo bitno učenicima, studentima, radno aktivnom stanovništvu, a naročito penzionerima koji isključivo koriste subvencionirane kupone gradskog prijevoza. Sigurno bi to doprinijelo i smanjenju upotrebe vlastitih motornih vozila, koji su najveći uzročnici zagađenja zraka u našem gradu“, navodi se u inicijativi.

Inicijativa za uspostavljanje trolejbuskog saobraćaja prema Šipu prepoznata je i na kantonalnom nivou. Naime, zastupnica Naroda i Pravde u Skupštini KS Arijana Memić zatražila je da se u realizaciju ove inicijative uključe i institucije Kantona Sarajevo.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'