Bosna i Hercegovina     | 06.03.2019. 17:08 |

Jusić - Peter: Puna podrška euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić razgovarao je danas s članovima delegacije Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske, predvođene državnim sekretarom Sztaray Peterom.

Ovo je bila prilika da se državni sekretar informira o aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH realiziraju u okviru svojih redovnih zadataka, ali i da se prezentiraju ostvareni pomaci u okviru zakonom utvrđenih ciljeva i zadataka.

Razgovarano je i o trenutnom statusu Akcionog plana za članstvo u NATO-u – MAP i dostavljanju prvog Godišnjeg nacionalnog programa od Bosne i Hercegovine NATO-u.

Pored tema koje se odnose na euroatlantski put naše zemlje, na sastanku je bilo govora i o kontinuiranom procesu jačanja sposobnosti i kapaciteta OS BiH, procesu humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava, učešću Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru, kao i o drugim značajnim temama vezanim za oblast odbrane i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Mađarski državni sekretar je pohvalio aktivnosti koje realiziraju MO i OS BiH, posebno pohvalivši naš angažman u operacijama podrške miru i rezultatima postignutim u drugim važnim oblastima, te iskazao punu podršku vlade njegove zemlje kako Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, tako i svim institucijama naše zemlje na putu ostvarenja naših vanjsko-političkih ciljeva - punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i putu prema NATO-u.

Posebno je naglašen budući angažman Ambasade Mađarske koja preuzima ulogu 'kontakt ambasade' za NATO integracijski proces naše zemlje, te je u tom smislu iskazana puna opredijeljenost ove partnerske zemlje da svoje aktivnosti usmjeri ka lobiranju kod ostalih NATO prijatelja i partnera za naš euroatlantski put.

U delegaciji Mađarske bili su ambasador Mađarske u BiH Krisztian Posa, zamjenica ambasadora Agnes Angyal, vojni ataše Mađarske u BiH brigadir Laszlo Hajas i gospodin Csaba Felegyhazi, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

SAD upozorava Mađarsku na opasnost od bliskih veza s Rusijom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo