Bosna i Hercegovina     | 06.03.2019. 17:55 |

Tokić - Članstvo BiH u NATO mora biti najvažniji cilj nove vlasti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić povodom pregovora predstavnika parlamentarnih stranaka BiH o izboru novog Vijeća ministara BiH dao je sljedeću izjavu za javnost:

"Niko uime patriota BiH a posebno bošnjačkog naroda u državi BiH ne može i ne smije dati glas za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH na način da na čelo ove institucije dođe osoba i politička struktura koja otvoreno negira provođenje strategije spoljne politike BiH, Zakona o oružanim snagama BiH u kome je članstvo BiH u NATO savez definirano kao cilj i obaveza svih struktura vlasti u državi BiH. Ovakav zakon usvojen je od strane Parlamentarne skupštine BiH uz punu saglasnost entitetskih parlamenata".

U nastavku Tokić je naglasio da uključenje BiH u NATO kao najjači politički i vojni savez u svijetu je opredjeljenje apsolutne većine građana države BiH jer ono podrazumijeva sigurnost države i njenih granica kao i svih građana u državi BiH.

U tom cilju, ako bude trebala provjera volje građana države BiH, za uključenje države BiH u punopravno članstvo NATO-a na njenoj cjelokupnoj teritoriji sasvim sigurno dobit će podršku više od dvije trećine državljana BiH. Političko vezivanje Dodikove oligarhije za globalne ambicije Ruske Federacije na zapadnom Balkanu, istakao je, Dodikov je politički avanturizam s neizbježnim poraznim krajem za njega lično kao i za politiku koju predstavlja na sličan način kako se to desilo nedavno u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji a trenutno u tom procesu je i BiH.

- Bošnjački pokret od predstavnika parlamentarnih stranaka koji pregovaraju o uspostavi novog Vijeća ministara BiH traži da bez uvjetovanja u tom procesu osiguraju dosljedno poštivanje zakona i ranije donesenih odluka Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH, - saopćeno je iz Pres-službe Bošnjačkog pokreta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH - Usvojena Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici

VMBiH - Suradnja s FRONTEX-om, bolja kontrola nezakonitih migracija

U Bruxellesu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana