Svijet     | 06.03.2019. 22:31 |

Njemačka produžila zabranu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji

FENA Internet

BERLIN, 6. marta (FENA) - Njemačka je produžila privremenu zabranu izvoza oružja Saudijskoj Arabiji, nametnutu zbog uloge vlasti ove zemlje u ubistvu novinara Jamala Khashoggija.

Njemački embargo treba isteći 9. marta, ali njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u srijedu je rekao da će ona biti produžena do kraja mjeseca, kako bi vlada dobila više vremena za procjenu vojnog angažmana Saudijske Arabije u ratu u Jemenu, prenosi Al Jazeera.

- Vjerujemo da rat u Jemenu treba završiti što je prije moguće -  rekao je Maas nakon sastanka kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ne samo da se do kraja marta neće izdavati dozvole za prodaju oružja, nego se i one koje su već odobrene neće realizirati, dodao je.

Koalicija koju vodi Saudijska Arabija počela je s intervencijom u ratu u Jemenu u martu 2015. godine, kako bi vratila međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija, koju je godinu prije pokret Husi zbacio sa vlasti.

Organizacije za ljudska prava kritiziraju koaliciju zbog zračnih napada u kojima su ubijene hiljade civila u bolnicama, školama i pijacama te od vlada zapadnih zemalja traže da zaustave prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i njenim saveznicima.

Njemačka je uvela jednostranu zabranu izvoza oružja Saudijcima u oktobru prošle godine, nakon što je Jamal Khashoggi, novinar Washington Posta i kritičar vlasti u Rijadu, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

No, Njemačka je od tada pod pritiskom Velike Britanije i Francuske da podigne embargo, pošto ih on sprečava da Saudijcima prodaju zajedno razvijeno naoružanje, u kojem se nalaze i njemački dijelovi.

Tako su u pitanje došle milijarde dolara vrijedne saudijske narudžbe za oružje, koje uključuju i kupovinu 48 aviona Eurofighter Typhoon vrijednih 13,13 milijardi dolara.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta