Kultura     | 07.03.2019. 08:47 |

Knjiga.ba predstavlja naslove koji će 'zagolicati' maštu čitalaca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Najveća online knjižara u BiH Knjiga.ba iz mnoštva novih naslova u njenoj ponudi posebno izdvaja tri za koje su sigurni da će "zagolicati maštu čitalaca".

Tako je predložena knjiga "Jusuf i Zulejha" Nazana Bekiroglua. 

- Prvo je bila riječ, onda je stvoren život. Prvo je bila patnja, onda je stvoren čovjek.
Prvo je bila jaka volja, onda je došlo insistiranje. Riječ je stvorena prije stavranja Zulejhe.
Podučili su je svim imenima, među kojima je i Adem. Zulejhina sudbina zavisi od Jusufa.
Bunar. Tamnica. Bunar. Tamnica. Prvo teško iskušenje, nakon toga milost. Je li Zulejha odustala od svoje ljubavi? I riječ kao imovina, ni tvoja ni moja. I ljubav je kao rečenica, ni tvoja ni moja. I riječ, I ljubav, Niti je tvoja, niti je moja. Crveni geranijum, cvijet, što se rađa jednog ljetnjeg sabaha, i miršie na dodir...- navodi se u saopćenju Knjige.ba.

Izdvojili su i naslov "Ženidba ispod zvijezde repatice" Huseyina Rahmija Gurpinara, u kojoj autor ističe da u vrijeme kada je počeo pisati ovu priču čitav svijet bio vrlo uzbuđen zbog opasnosti od pada Halejeve komete.

- Otpočetka sam tvrdio da, uprkos ovim strašnim pričama, nema mjesta za strah, da nikoga zbog toga neće zaboljeti glava. I ispostavilo se da sam upravu. Oni koji su širli strah uvidjeli su da su Zemljani ostali bezosjećajni na priču o padu Halejeve komete, ali nisu odustajali od daljnjih prijetnji. Sad su počeli govoriti da će se kometa vratiti kao zarazna bolest. Ima li veće laži. Halejeva kometa će se vratiti, ali nakon 75 godina.
Ukoliko ima preživjelih sretnika kojiu 1985. godini čitaju ove redove, neka svojoj djeci savjetuju da se ne obaziru na ove prijetnje - ističe se u saopćenju.

U knjizi "Uhvati zeca" Lane Bastašić, Luis Kerol i Elena Ferante u potrazi za bijelim zecom susreli su se u Zemlji čuda na brdovitom Balkanu. Nema tako crne noći kao one kroz koju kao kroz fantazmagoriju putuju dvije bivše prijateljice u priči poput prosutog mastila raširenoj bjelinom papira.

- Gotovo kao Alisino spuštanje u utrobu sna, roman "Uhvati zeca" formira Rošrahovu mrlju sjećanja na jedno djetinjstvo, prijateljstvo, jednu ljubav i jednu zemlju. Šta će otkriti na kraju putovanja, novi početak ili se sve užižilo u zjenici zečjeg oka, to je ona mreža iščekivanja koju Lana Bastašić plete od samog početka - navodi se.

"Uhvati zeca" je prvi roman u bh. književnosti o ženskom prijateljstvu u svojoj nimalo romantičnoj verziji. Bilo je, kako se navodi, očekivano da će se u 21. vijeku i kod nas pojaviti narativ o komplikovanom i u isto vrijeme opčinjavajućem odnosu dvije osobe povezane suprotnostima od rođenja do konačnog buđenja. Ako je buđenje uopšte moguće u jednoj napaćenoj zemlji čuda gdje nikada nije do kraja jasno na kojoj strani ogledala se nalazimo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Knjiga.ba predstavlja nove zanimljive naslove iz ponude

Hadžimehmedović: Pomogli smo online rad više od 170 obrazovnih institucija

Knjiga.ba: Roman Vesne Dedić 'Ne dam te' najtraženiji naslovu u junu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom