Bosna i Hercegovina     | 07.03.2019. 08:49 |

Državni sekretar Mađarske posjetio Ministarstvo odbrane BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić razgovarao je jučer, tokom kurtoazne posjete, s delegacijom Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova  Mađarske, predvođene državnim sekretarom Sztarayom Peterom.

U delegaciji Mađarske bili su ambasador Mađarske u BiH Krisztian Posa, zamjenica ambasadora  Agnes Angyal, vojni ataše Mađarske u BiH brigadir Laszlo Hajas  i Csaba Felegyhazi.

Jusić se zahvalio državnom sekretaru Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih odnosa Mađarske na podršci Bosni i Hercegovini.

Bila je to prilika da se Peter informira  o aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Oružane snaga BiH realiziraju u okviru svojih redovnih zadataka, ali i da se prezentiraju ostvareni pomaci u okviru zakonom utvrđenih ciljeva i zadataka.

Razgovarano je i o trenutnom statusu Akcionog plana za članstvo u NATO-u – MAP i dostavljanju prvog Godišnjeg nacionalnog programa od Bosne i Hercegovine NATO-u.

Pored tema koje se odnose na euroatlantski put BiH, na sastanku je bilo govora i o kontinuiranom procesu jačanja sposobnosti i kapaciteta OSBiH, procesu humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava, učešću Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru, kao i o drugim značajnim temama vezanim za oblast odbrane i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

- Mađarski državni sekretar je pohvalio aktivnosti koje realiziraju MO i OSBiH, posebno pohvalivši naš angažman u operacijama podrške miru i rezultatima postignutim u drugim važnim oblastima, te iskazao punu podršku vlade njegove zemlje kako Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, tako i svim institucijama naše zemlje na putu ostvarenja naših vanjsko-političkih ciljeva, a to su prije svega punopravno članstvo u Evropskoj uniji i naš put prema NATO-u - saopćeno je danas iz MOBiH. 

Posebno je naglašen budući angažman Ambasade Mađarske koja preuzima ulogu 'kontakt ambasade' za NATO integracijski proces BiH, te je u tom smislu iskazana puna opredijeljenost te partnerske zemlje da svoje aktivnosti usmjeri ka lobiranju kod ostalih NATO prijatelja i partnera za euroatlantski put BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'