Bosna i Hercegovina     | 07.03.2019. 15:52 |

Nelson: SAD su garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson izjavio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da njegova zemlja ostaje garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

- Prioritet svih prioriteta bit će da pomognem BiH da napreduje ka ostvarenju zacrtanih ciljeva za članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji. Jasno je, međutim, da dodatne podjele u BiH nisu u skladu s njenim zacrtanim ciljem članstva u ovim organizacijama; dodatno podijeljena BiH bila bi direktna prepreka prosperitetu u budućnosti - rekao je Nelson.

Istakao je da su Bosni i Hercegovini najpotrebniji hrabri lideri okrenuti ka budućnosti, a da će prazna obećanja i puka retorika postati još beskorisniji.

- SAD će i dalje biti uz one koji rade na ostvarivanju napretka, jer slaba ekonomija i visoka stopa nezaposlenosti podrivaju stabilnost. Endemska korupcija osakaćuje produktivnost, obeshrabruje strane investitore, a najtalentovanije i najambicioznije tjera da napuste zemlju - naveo je Nelson.

Dodao je da će njegova zemlja nastaviti da pomaže BiH da unaprijedi rad agencija za provedbu zakona, poveća stepen sigurnosti na granicama i bori se protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i protiv stranih uticaja koji sprečavaju napredak zemlje. 

- Moramo poštovati prošlost i ne smijemo nikada zaboraviti žrtve na svim stranama iz posljednjeg rata i ratova prije njega. Ali retorika podjela ne dozvoljava ranama da zarastu. Njome se oživljavaju i hrane strahovi i neprijateljstva koja ovu zemlju mogu okovati u prošlosti. Prošlost ne smije ograničiti budućnost - naglasio je Nelson.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2658

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1wv_Pa7i1nuIQrQ52jmSvuYZbT8D8v7cK?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana