Svijet     | 08.03.2019. 11:53 |

Međunarodni dan žena 'nema značaja' za Sirijke u izbjegličkim logorima

FENA Internet

AZAZ, 8. marta (FENA) - Obrazovni centar kojim upravljaju isključivo žene u izbjegličkom logoru u Siriji postao je "izvor nade" za žene i djevojke,

Govoreći za Anadolu Agency Fadi Ibrahim, upravnica obrazovnog centra u logoru Ruvayda, izjavila je: "Naš cilj je podržati žene i djevojčice da se drže života. Mi želimo biti izvor nade za njih". 

Osnovan od fondacije za humanitarnu pomoć IHH sa sjedištem u Istanbulu, centar se nalazi unutar izbjegličkog logora Semmarin u sjeverozapadnom gradu Azaz. Centar pruža kurseve za frizerski zanat, krojački, ručne radove, prvu pomoć i časove turskog jezika. 

- Osigurali smo kurseve za 34 žene koje su ostale bez muževa i djevojčice koje su siročad - kazala je.

Govoreći o teškim životnim uslovima za žene i djevojčice u izbjegličkim logorima, Ibrahim je kazala da Međunarodni dan žena 8. mart "nema značaja za Sirijke".

- Međunarodni dan žena nema značaja za Sirijke ovdje, za njih je to dan kao i svaki drugi. Mi, žene rata, u ovih osam godina ne osjećamo ništa, osim tuge i boli. Izgubile smo najbliže i također se suočavamo s ekonomskim problemima. Kao i sve sirijske žene i djevojke, prošle smo kroz veoma teška vremena, i još prolazimo - dodala je.

Sirija je tek počela da izlazi iz razornog sukoba koji je počeo u 2011.

Na stotine hiljada civila ubijeno je ili je raseljeno u sukobu, uglavnom u zračnim udarima vladinih snaga po oblastima pod kontrolom pobunjenika.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Premijer KS čestitao Dan žena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo