Svijet     | 08.03.2019. 13:11 |

Južna Koreja smjenila ključnog čovjeka za odnose sa Sjeverom

FENA Internet

SEUL, 8. marta (FENA) - Južna Koreja u petak je smjenila svog ključnog čovjeka zaduženog za odnose sa Sjeverom, javili su lokalni mediji.

U velikom restruktuiranju svoje vlade, južokorejski predsjednik Moon Jae-in imenovao je sedam novih ministara za drugu polovinu svog mandata, među kojima je također ključni čovjek za odnose s Pyongyangom, javila je novinska agencija Yonhap.

Moon je imenovao Kim Yeon-chula (55), kao novog korejskog ministra za ujedinjenje. On će naslijediti Cho Myoung-gyona.

Kim je trenutno čelnik Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje.

- Kandidat za ministra za ujedinjenje Kim ima velku stručnost u međukorejskoj ekonomskoj saradnji i sjevernokorejskom nuklearnom pitanju kao jedan od nekolicine eksperata u međukorejskim odnosima s golemim iskustvom i u akademskom životu i na terenu - izjavio je u petak južokorejski predsjednički portparol Kim Eui-kyeom na brifingu za novinare.

Yonhap prenosi kako izgleda da Moonova odluka da smjeni ključnog čovjeka za odnose sa Sjeverom ukazuje na njegov "pojačani akcenat" na međukorejske odnose, dok insistira na aktivnoj prekograničnoj sradnji koja bi pomogla u pokretanju blokiranih nuklearnih pregovora, prenosi Anadolu Agency.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'