Bosna i Hercegovina     | 08.03.2019. 13:48 |

Završena kampanja 'Ne samo danas', žene trebaju biti u fokusu svaki dan

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Kampanja "Ne samo danas" završila je uličnom akcijom na Trgu djece Sarajeva, odakle su mladi Asocijacije XY i građani poslali poruku da žene trebaju biti u fokusu svaki dan u godini.

Kampanja je počela 25. decembra, podsjetio je koordinator za mlade Asocijacije XY Amer Džekman, simbolično na ''narandžasti dan'' kada se treba govoriti o prevenciji nasilja nad ženama.

- Upravo je to cilj čitave kampanje, da ne govorimo samo danas o pravima žena nego svakog dana u godini, 365 dana - istakao je Džekman.

Naveo je da su mladi osim ulične ackije imali i online kampanju, u okviru koje su željeli fotografijama pokazati svoje viđenje nasilja.

Deset najboljih fotografija su prikazane u sklopu ulične akcije.

Istraživanja u BiH, prema podacima Asocijacije, pokazuju da su djevojke i žene izložene različitim formama nasilja, najčešće psihološkom, ali i fizičkom koje vrše njihovi partneri ili članovi porodice.

Navode da nasilje u porodici i u vezama pronalazi uporište u socijalnim nejednakostima, a važan faktor pojave nasilja su rodni stereotipi koji vode do nejednake raspodjele moći odlučivanja i odobravanja nasilja muškaraca prema ženama.

Isti normativi obeshrabruju žene da prijave nasilje, a često rodni stereotipi doprinose razvoju stavova koji odobravaju nasilje u vezama. U BiH je prisutan društveni stav da je nasilje intimna stvar i da na određene forme nasilja ne trebamo reagirati.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta