Regija     | 08.03.2019. 15:26 |

Slovenski ministar zdravstva podnio ostavku

FENA Agencije

LJUBLJANA, 8. ožujka (FENA) - Samo Fakin, ministar zdravstva u koalicijskoj vladi slovenskog premijera Marjana Šareca, dao je u petak ostavku na dužnost rekavši da to čini iz zdravstvenih razloga.

Pojašnjavajući svoj potez, Fakin je kazao da se na žalost "presporo oporavlja" od posljedica teške viroze zbog koje je mjesec dana bio na bolovanju, javila je Hina.

Saniranje financijskog stanja u zdravstvu, bolje upravljanje bolnicama i mjere za zdravstvenu reformu, potrebnu radi demografskog starenja stanovništva, vlada premijera Šareca istaknula je na početku mandata kao svoj glavni prioritet u području zdravstva.

Samo Fakin (63) liječnik je i niz godina bio je ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje. U posljednje vrijeme suočio se s kritikama zaposlenih u zdravstvu i došao u sukob sa sindikatima. Zadnjih dana u medijima su se dodatno pojavile brojne polemike oko glavnih pitanja u zdravstvu i oštre kritike na njegov račun.

Dok ministar tvrdi da je glavni problem povećati učinkovitost u zdravstvu, sindikati tvrde da je problem odljev kadrova. Oni ističu da nema dovoljno osoblja, ni sestara ni liječnika, dok ministar svoje stajalište argumentira tvrdnjom da je broj pacijenata u zadnjih deset godina porastao samo za 2 posto, dok je istodobno broj zaposlenih povećan za 4000 ljudi.

Fakin je četvrti ministar u koalicijskoj vladi koji je dao ostavku ili smijenjen, u manje od pola godine njena mandata.

Prije njega, otišli su ministar za okoliš i prostor Jure Leben, ministar za kohezijsku politiku Marko Bandelli i ministar za kulturu Dejan Prešiček.

Unatoč ostavkama više ministara, koji dolaze iz različitih koalicijskih stranaka, u koaliciji je nakon njihova izlaska iz vlade ubrzo dolazilo do suglasnosti o kandidatima za zamjene te stabilnost vlade u vezi s time nije upitna.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo