Svijet     | 08.03.2019. 15:52 |

Kamerunska aktivistica za ženska prava prva dobitnica nagrade Simone Veil

FENA Internet

PARIZ,  8. marta (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je uručio prvu nagrade Simone Veil Aissi Doumara Ngatansou iz Kameruna, gdje upravlja udruženjem koje pomaže žrtvama silovanja i prinudnih brakova.

Govoreći ispred velikog portreta Veil, preživjele Aushwitza koj je postala slavna po svojoj borbi za legalizaciju abortusa u Francuskoj dok je bila ministrica zdravstva u 1975., Doumara je kazala da je primila nagradu "s mnogo emocija". 

Današnja ceremonija održana je na Međunarodni dan žena, a nagrada je stvorena kako bi se odala počast životu i djelu Veil, koja je preminula 2017. u 89. godini života i postala je tek peta žena koja je sahranjena u pariškom Pantheonu, pokraj svog supruga. 

Vrijednost nagrade iznosi 100.000 eura.

Doumara je posvetila nagradu "svim ženama žrtvama nasilja i prinudnih brakova, svima onima koje su pobjegle pred Boko Haramom", oružanom islamističkom grupom aktivnom u sjeveroistočnoj Nigeriji i širom susjednih zemalja.

Macron je pohvalio Doumaru zbog njene "prednosti duže od 20 godina službi ženama, izvedenoj u tajnosti, a ponekada i uz negodovanje". 

- Bili ste vrijeđani, ali niste popuštali. Vaš rad je primjer hrabrosti i borbe s teretom tradicije - dodao je francuski čelnik.

Macron je također saopćio da će Francuska dati 120 miliona eura fondu za podršku "ovoj borbi protiv nasilja i diskriminacije nad ženama" širom svijeta.

Kazao je kako želi da 2019. bude "korisna godina za ženska prava" u vrijeme dok Francuska drži rotirajuću poziciju predsjedavajućeg G7 - grupe sedam industrijskih sila.

Mjere će se poduzeti na obrazovanju djevojčica, posebno u regiji Sahela, uspostvom banke koja bi podržala žensko poduzetništvo u Africi. Pariz je također ponudio da bude domaćin globalne konferencije o ženama u narednoj godini, 25 godina nakon posljednjeg takvog skupa u  Pekingu.

- Brojne žene su na liniji fronta u toj borbi, ali bi se kompletno društo trebalo mobilizirati, uključujući i muškarce - izjavio je Macron dok je uručivao nagradu, prenosi AFP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

'Bosniaca' - časopis NUBBiH dobitnik nagrade na XXXV Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga

Bošnjak uručila Harisu Memiševiću Državnu nagradu  za znanost

Aluminij Industriji u Zagrebu dodijeljena ESG nagrada

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta