Bosna i Hercegovina     | 10.03.2019. 10:31 |

Promocija dokumenta za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja u FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Promocija Resursnog paketa za odgovor pružatelja zdravstvenih usluga u Federaciji BiH na rodno zasnovano nasilje, koje uključuje i seksualno nasilje u ratu bit će upriličena u ponedjeljak.   

-Taj dokument, prvi takve vrste u FBiH, razvio je UNFPA, Populacijski fond Ujedinjenih nacija u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva, te u skladu sa Zajedničkim programom UN-a - najavili su organizatori. 

Cilj tog dokumenta, između ostalog, jeste unutarnje strukturiranje i uspostava mehanizama postupanja za slučajeve osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu (CRSV). Uključuje protokole, standarde postupaka i paketa obuke za reagiranje na CRSV u zdravstvenom sektoru.

Zajedničkim programom nastoji se osigurati da i drugi relevantni sektori usklade rad na sličan način. To će, u konačnici, stvoriti osnovu za horizontalno umrežavanje sistema koji odgovaraju potrebama osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu.

Istovremeno, taj događaj predstavlja i zvanični početak saradnje Federalnog ministarstva zdravstva i Komisije za davanje stručnog mišljenja o statusu žrtava seksualnog nasilja vezanog za sukob, čiji rad podržava IOM.

Učesnici događaja bit će predstavnica UNFPA misije u BiH Aynabat Annamuhamedova, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, predsjednica Komisije za davanje stručnog mišljenja o statusu osoba koje su preživjele seksualno nasilje Saliha Đuderija i  ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field.

Zajednički program podržan je od Ureda specijalne predstavnice generalnog sekretara UN-a za seksualno nasilje u konfliktu i finansiran od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, fonda UN Action-a i Vlade Kanade.                                                   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo