Svijet     | 09.03.2019. 10:08 |

Barnier nudi Londonu 'jednostrani izlazak' iz carinske unije

FENA Internet

BRUXELLES, 9. marta (FENA) - Evropska unija spremna je dati Velikoj Britaniji pravo na jednostrani izlazak iz carinske unije, izjavio je glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier, u pokušaju da sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije učini prihvatljivim britanskom parlamentu.

On je naglasio da će Velika Britanija i dalje morati poštivati obvezu da neće biti kontrola na granici između Irske, koja je članica EU-a, i Sjeverne Irske, dijela Velike Britanije.

To je pitanje u prethodnim pregovorima dovelo do prijedloga da carina bude u Irskom moru.

Samo tri sedmice prije nego što bi Velika Britanija 29. marta trebala napustiti EU, podijeljeni britanski parlament mora prihvatiti sporazum.

Britanska premijerka Theresa May pozvala je blok u petak da učini posljednji pokušaj da se premosti zastoj.

Glavni razlog protivljenja već ispregovaranom sporazumu između Londona i Bruxellesa u parlamentu u Londonu je "backstop", zaštitni mehanizam koji će omogućiti da se na Irskom otoku ne stvori tvrda granica.

Euroskeptično krilo Konzervativne stranke strahuje da bi to moglo zauvijek ostaviti Veliku Britaniju vezanu uz trgovinske propise EU-a, prenosi Al Jazeera.

- EU se obavezuje da će dati Velikoj Britaniji opciju da izađe jednostrano iz carinske unije, dok se drugi elementi 'backstopa' moraju zadržati kako bi se izbjegla tvrda granica - napisao je Barnier na Twitteru, nakon sastanka s anbasadorima 27 zemalja članica.

- Velika Britanija neće biti primorana ostati u carinskoj uniji protiv svoje volje - dodao je.

Kako se približava datum britanskog izlaska iz EU, na obje strane Kanala raste zabrinutost zbog gospodarske štete koju bi mogao prouzročiti izlazak Velike Britanije iz Unije bez sporazuma.

- EU će nastaviti sljedećih dana intenzivno raditi kako bi osigurao da Velika Britanija napusti EU sa sporazumom - istakao je Barnier.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Michel traži oprez prema pomjeranju roka za provedbu plana oporavka EU

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana