Bosna i Hercegovina     | 17.03.2019. 10:28 |

U Sarajevu 400 lokacija za selektivno odlaganje otpada, obrađena 1.431 tona

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 17. marta (FENA) -  Postavljanje novih kontejnera ili zvona i proširivanje kapaciteta za selektivno odlaganje otpada na području Kantona Sarajevo, je dio strategije upravljanja komunalnim otpadom koji će se realizirati u narednom periodu, tačnije do 2020. godine, kazao je Feni glasnogovornik KJKP "Rad" Mirza Ramić.

Istakao je da su kontejneri koji su namijenjeni za selektivno odlaganje otpada (plavi za papir i karton, žuti za plastiku i metalnu ambalažu) raspoređeni na 400 lokacija u Kantonu Sarajevo, srazmjerno gustini naseljenosti postavljeno je i više kontejnera za selektivno odlaganje otpada.

- Pored kontejnera, na terenu su postavljene i posude veće zapremine u vidu reciklažnih zvona, podzemnih i polupodzemnih kontejnera. U martu mjesecu 2017. godine uveden je dvolinijski sistem odvoza otpada u individualnim stambenim objektima gdje su podijeljene kante zapremine od 120 litara za odvajanje reciklažnih materijala, a u 2018. je uslijedio nastavak projekta uvođenja dvolinijskog sistema odvoza otpada, s tom razlikom da su dijeljene kante zapremine od 240 litara - pojasnio je Ramić.

Dodao je da se stanovnici Kantona Sarajevo uglavnom pridržavaju pravila odlaganja otpada, da na mjestu nastanka razdvajaju otpad, te prilikom odlaganja otpad odlože u pripadajuće kontejnere koji su namijenjeni za reciklažne materijale.

- Realizacijom projekta dvolinijskog Sistema i izgradnje podzemnih kontejnera i zvona građani su više zainteresirani za sortiranje otpada i više učestvuju - kazao je Ramić dodavši kako su sprovedeni projekti edukacije, gdje su građanima podijeljene brošure o pravilnom sortiranju otpada.

Na lokalitetu RCUO Smiljevići od 2007. godine izgrađena je sortirnica gdje se vrši razdvajanje otpada.

Fizički, na pokretnoj traci, se razdvaja staklo, tetrapak, najlon, PET ambalaža, metalna ambalaža, papir i karton, koje se privremeno skladište dok se ne prikupe dovoljne količine kako bi se kompresovao u bale dimenzije 100x100x100. Kada se izvrši kompresovanje, odnosno "baliranje", lageruje u skladište dok se reciklažne sirovine ne otkupe. Kupac zatim sirovinu transportuje do postrojenja gdje će se vršiti recikliranje prema ekološkim standardima propisanih od zvaničnih institucija.

- U Bosni i Hercegovini postoji preko 150 operatera koji se bave reciklažom, KJKP "Rad" vrši sortiranje sirovina i kao takve ih prodaje putem javnih poziva. Reciklažne sirovine kupac transportuje u fabrike koje se isključivo bave recikliranjem, odnosno od starih sirovina, prave nove proizvode - pojašnjava Ramić.

U 2018. godini, na sortirnici koja se nakazi u sklopu RCUO Smiljevići ukupno je obrađeno 1.431 tona otpada. Nakon razvrstavanja otpada se balira i ukupno u 2018. balirano je 711 tona sekundarnih sirovina i to: 640 tona papira i kartona papira, 36 tona plastike, 18 tona najlona, 14 tona stakla, jedna tona tetrapak ambalaže te jedna tona metalne ambalaže.

U 2017. je balirano 588 tona sekundarnih sirovina što znači da je u 2018. godini balirano 21 posto više sekundarnih sirovina u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je u pitanju stepen recikliranja u područjima gdje su postavljeni kontejneri, Ramić ističe da istraživanja pokazuju da velike količine sekundarnih sirovina iz kontejnera KJKP "Rad" pokupe individualni sakupljači te ih prodaju komercijalnim firmama i na taj način umanjuju prikupljene, obrađene i balirane količine sekundarnih sirovina.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zimska Služba KJKP "Rad" vrši preventivno posipanje saobraćajnica posipnim materijalom

KJKP "Rad" - Do povećanja cijena naših usluga neće doći

KJKP "Rad" - Obustava saobraćaja na dionici ceste Dariva - Hreša 19. i 20. jula

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo