Svijet     | 11.03.2019. 16:21 |

Novi malezijski kralj pozvao na nacionalno jedinstvo

FENA Internet

KUALA LUMPUR, 11. marta (FENA) - Novi malezijski kralj Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah u ponedjeljak je pozvao na nacionalno jedinstvo tokom prvog obraćanja parlamentu.

Abdullah, koji je položio zakletvu kao 16. malezijski kralj u januaru, zatražio je od Malezijaca da rade na jedinstvu na pažljiv način, za koji je istaknuo da je posebno bitan u multikulturalnom i multirasnom društvu.

- Razni napori su učinjeni na jačanju jedinstva među multirasnim stanovništvom naše zemlje. Po tom pitanju, poziv na jedinstvo ne smije ostati puka parola, nego ga moraju slijediti i iskrene akcije - kazao je kralj.

Abdullh je također zatražio od vlade da osigura da zemlja ne zaostaje na polju novih tehnologija i novih ekonomskih prilika, posebno u izazovnoj globalnoj ekonomiji.

- Nadam se da će vlada nastaviti da povećava broj poduzetnika, ulagača i inovatora koji su u stanju da stvore nove bogatstvo - kazao je.

- Pored toga, mala i srednja preduzeća moraju povećati produktivnost korištenjem posljednjih tehnologija i automatike kako bi bili sposobni za takmičenje na globalnom nivou - izjavio je malezijski kralj.

Novi parlament zasjedat će od danas do 11. aprila, dok se očekuje da nekoliko novih komisija da započnu s razmatranjem prijedloga o pravima manjina i spolnoj ravnopravnosti, velikim javnim imenovanjima, pitanjima iz domena odbrane i unutrašnjih poslova, kao i odnosima među saveznim državama, prenosi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Edin Jahić predao akreditive kralju Malezije Sultanu Ibrahimu

Sultan Ibrahim novi kralj Malezije

Krišto: Budućnost naše regije ovisi primarno o našoj spremnosti da nastavimo suradnju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom