Bosna i Hercegovina     | 11.03.2019. 17:25 |

VMBiH nastavlja pripreme za održavanje godišnjeg sastanka EBRD-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Regulatorne agencije za komunikacije, donijelo je Odluku o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra, za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema.

Ovom odlukom praktično se omogućava uvođenje 4G mreže u BiH, a mobilni operateri se obavezuju na poboljšanje svojih usluga, koje uključuju bolju uslugu i pokrivenost teritorije i putnih komunikacija u BiH.    

Dozvole izdaje Regulatorna agencija za komunikacije BiH i dodjeljuje ih postojećim licenciranim mobilnim operatorima u Bosni i Hercegovini na period od 15 godina, a operator je na ime naknade dužan platiti ukupno 17,5 miliona KM u pet jednakih godišnjih rata, počev od 2019. godine.

Ova sredstva će u narednih pet godina biti usmjerena za razvoj oblasti transporta  i komunikacija, a konkretnu namjenu utvrđivat će Vijeće ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

 

EBRD U SARAJEVU: POVEZIVANJE EKONOMIJA ZA SNAŽNIJI RAST BOSNE I HERCEGOVINE

Vijeće ministara BiH donošenjem odgovarajućih odluka i zaključaka nastavlja pripreme za održavanje godišnjeg sastanka guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), najvećeg skupa ove vrste ikada organiziranog u Bosni i Hercegovini.

Pored godišnjeg sastanka guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), bit će održan i biznis forum te sastanak donatora.

Praktično će to biti velika investicijska konferencija u Sarajevu od 7. do 9. maja, s fokusom na povezivanje ekonomija za snažniji rast Bosne i Hercegovine.

Procjenjuje se da će na konferenciji učestvovati oko 3.500 gostiju (oko 2.000 visokih zvaničnika, guvernera i diplomata i 1.500 predstavnika biznis zajednice) iz 82 zemlje.

Prema prvim procjenama, Evropska banka za obnovu i razvoj u naredne četiri godine u BiH planira plasirati više od 300 miliona eura u razvoj bh. ekonomije.

S tim u vezi, donesena je Odluka o oslobađanju od plaćanja viza za učesnike Godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj koji dolaze iz država s kojima BiH ima vizni režim te je data saglasnost za zaključivanje provedbenog aranžmana sa EBRD-om, a za potpisnika je predložen guverner BiH u EBRD-u Mirko Šarović.

 

USVOJEN PROGRAM RADA VIJEĆA MINISTARA BiH ZA 2019

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Generalnog sekretarijata, usvojilo je svoj Program rada za 2019. godinu, koji je fokusiran na realizaciju četiri prioriteta -  evropske integracije, ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava i međunarodna saradnja.

Unapređenje bilateralnih odnosa sa susjednim državama na temeljima zajedničkog interesa i načelima ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja ostaje prioritet rada i u 2019. godini. Težit će se razvoju dobrosusjedskih odnosa, unapređenju ekonomske i jačanju regionalne saradnje te rješavanju otvorenih pitanja, uz konstruktivan pristup redovnim bilateralnim i multilateralnim susretima.

Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na bh. obaveze prema NATO-u ostaje prioritet institucija BiH.

Jedan od značajnih ciljeva je i što skorije članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Program rada usvojen je uz određene korekcije i bit će dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.                                   

 

BiH UČESTVUJE U ŠEST PROGRAMA TERITORIJALNE SARADNJE U OKVIRU IPA-e II

Vijeće ministara BiH je usvojilo Informaciju Direkcije za evropske integracije o napretku u implementaciji programa teritorijalne saradnje iz okvira IPA-e I i IPA-e II za 2018. godinu.

U okviru IPA-e II (2014 - 2020), Bosna i Hercegovina učestvuje u šest programa teritorijalne saradnje i to dva bilateralna IPA programa prekogranične saradnje: Bosna i Hercegovina - Crna Gora i Srbija - Bosna i Hercegovina, jednom trilateralnom: Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora i tri transnacionalna: Jadransko-jonski transnacionalni program (ADRION), Dunavski transnacionalni program i Mediteranski transnacionalni program (MED).

 

PRODUŽENO PRIVREMENO FINANSIRANJE

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, donijelo je Odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period april – juni 2019. godine, u iznosu 237.500.000 KM.

Finansiranje višegodišnjih projekata, koji su usvojeni u budžetima prethodnih godina, kao i programa posebnih namjena, bit će nastavljeno iz sredstava koja su prenesena u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, odnosno osigurana namjenskim donacijama, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana