Bosna i Hercegovina     | 12.03.2019. 07:21 |

U Sarajevu konferencija o zaštiti novinarki i žena u novinarstvu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Konferencija o zaštiti novinarki i žena u novinarstvu danas će biti održana u Sarajevu, u okviru projekta "Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost".

Projekat je osmislila projekt menadžerica Ornela Čolić, a cilj projekta jeste skrenuti veću medijsku pažnju i potaći na senzibilitet u odnosu prema napadima koje žene svakodnevno trpe na svojim radnim mjestima.

 

U prvom dijelu konferencija bit će ispitani konkretni slučajevi novinarki koje su pretrpjele bilo koji oblik napada ili prijetnji radi aktualizacije problema žena u novinarstvu, te će se javnost podsjetiti na težinu zadatka koje žene u novinarstvu obavljaju i pod kojim uslovima, pritiscima i prijetnjama to one rade.

U drugom dijelu će biti predstavljen pravni aspekt u okviru kojeg će pažnja biti posvećena pitanjima emotivnih, verbalnih, fizičkih prijetnji i napada do sudskih tužbi za klevetu, te prijetnji kao i autocenzure od strane kolega i nadređenih. Bit će ponuđeni konkretni postupci i rješenja za zaštitu novinarki i njihovu zaštitu putem zakona, kodeksa i etike.

Konferencija će biti održana pod pokroviteljstvom CPCD-a i USAID-a, najavljeno je iz Projekta "Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu