Svijet     | 12.03.2019. 11:07 |

Obraćanje Stoltenberga američkom Kongresu 3. aprila

FENA Internet

WASHINGTON, 12. marta (FENA) - Republikanski i demokratski čelnici američkog Kongresa pozvali su generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se obrati poslanicima narednog mjeseca, nudeći rijetku počast čelniku organizacije koju često kritikuje predsjednik Donald Trump.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi pozvala je Stoltenberga da održi govor na zajedničkom zasjedanju Zastupničkog ddomsa i Senata 3. aprila, dok alijansa slavi 70. rođendan.

Trump je često dovodio u pitanje značaj alijanse za Washington, i mnogi poslanici smatraju poziv Stoltenbergu prilikom da se potvrdi američka predanost NATO-u.

- Tokom ovih kritičnih vremena za Sjedinjene Države, NATO i Evropsku uniju, američki Kongres i američki narod nadaju se vašoj poruci prijateljstva i partnerstva dok zajednički radimo na jačanju našeg ključnog savezništva i promoviranju mira širom svijeta - navodi Pelosi u pismu Stoltenbergu upućenom u ponedjeljak.

Pelosi, koja je iz Demokratske stranke, konsultirala je čelnika republikanske većine u Senatu Mitcha McConnella, kao i Kevina McCarthyja, vodećeg Republikanca u Zastupničkom domu i čelnika Demokratske stranke u Senatu Chucka Schumera dok je planirala poziv Stoltenbergu. Ona je poslala pismo uime kongresnih čelnika.

Poziv za obraćanje zajedničkom sastavu Kongresa najviša je počast Washingtona stranim zvaničnicima. Ukupno je bilo 120 takvih obraćanja otkako je kralj Havaja David Kalakaua održao prvi takav govor 1874. godine. 

Posljednji takav govor održao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u aprilu 2018., podsjeća agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta