Ekonomija     | 12.03.2019. 13:48 |

Radionica o zaštiti prava oplemenjivača i zaštiti novih biljnih sorti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja i nadležna ministarstva entiteta u saradnji s Međunarodnom unijom za zaštitu novih biljnih sorti (UPOV) organizator je radionice koja će u srijedu biti održana u Sarajevu.

- Kao članica UPOV-a Bosna i Hercegovina u obavezi je provoditi odredbe UPOV-a, Akt 1991, te će navedena radionica, uz učešće eminentnih stručnjaka iz te oblasti, biti podrška za uspostavljanje sistema zaštite novih sorti bilja i prava oplemenjivača u Bosni i Hercegovini. Sistem zaštite novih biljnih sorti u isto vrijeme je i sistem zaštite prava oplemenjivača kojim se potiče rad na razvoju novih biljnih sorti, a od čega korist imaju proizvođači i društvo u cjelini - navodi organizator.

Prema zahtjevima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) potrebno je pravnim aktima zaštiti intelektualnu svojinu, a zaštita novih biljnih sorti predstavlja oblik intelektualnog vlasništva.

Zaštitom intelektualne svojine stvara se cjeloviti sistem zaštite prava potreban za organizovan nastup na tržištu i uključenje u WTO i Evropsku uniju.

Usklađivanje zakonodavstva iz te oblasti u Bosni i Hercegovini ima prioritetan značaj u provođenju Evropskog partnerstva i Privremenog sporazuma.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Tužiteljstvo KSB-a od ministarstava traži dokumentaciju o koncesijskim ugovorima

Ministarstvo rada HBŽ-a u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

CEM: Spriječiti konzumiranje alkohola na ekskurzijama i maturalnim proslavama

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom