Bosna i Hercegovina     | 12.03.2019. 16:02 |

U Brčkom konferencija za Program upravljanja koridorima rijeka Save i Drine

FENA Saopćenje

BRČKO, 12. marta (FENA) - Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i zamjenik vođe tima za Program integrisanog upravljanja koridorima rijeka Save i Drine uime Ureda Svjetske banke za BiH Igor Palančić najavili su u utorak konferenciju za Regionalni program integrisanog upravljanja koridorima rijeka Save i Drine (SDIP) koja će, u organizaciji Svjetske banke, biti održana u ponedjeljak, 18. marta, u Gradskoj vijećnici u Brčkom.

Konferencija će započeti okruglim stolom na ministarskom nivou, a u nastavku će biti održane tehničke diskusije visokih zvaničnika pet država, i to Republike Slovenije, Republike Hrvatske, Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

"Zadovoljstvo je da mogu da najavim da će Brčko biti domaćin jednog od najvećih regionalnih skupova koji su do sada održani u našem gradu. Ovaj veliki projekt Svjetske banke podrazumijeva revitalizaciju plovnog puta rijeke Save, za šta je Brčko distrikt BiH više nego zainteresovan, a akcenat je na regionalnoj saradnji.

Ono što je važno za Brčko je da revitalizacija nije jedini projekat u koje bi trebalo da budemo uključeni. Tu su i potprojekti koji uključuju revitalizaciju same Luke Brčko, od osiguravanja postrojenja za kvalitetno snabdijevanje električnom energijom do pretovarnih kapaciteta. Tu je i niz projekata koji se odnose na sanaciju korita rječica Brka i Blizna, a treba izdvojiti i važan projekat deminiranja desne obale rijeke Save", rekao je gradonačelnik Milić u izjavi za medije.

On je dodao da je ovo prilika da se na velika vrata uđe u još jedan projekt sa Svjetskom bankom, u namjeri i želji da se nastavi ranije započeta dobra saradnja.

 "Dobra vijest jeste i da je projekt s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koji se tiče revitalizacije 'Luke Brčko', u iznosu od 10 miliona eura, od čega su 3.000.000 eura grantovska sredstva, također u fazi odobrenja. Prošao je Vladu, očekujemo da će sutra dobiti podršku i u Skupštini, tako da se, čini mi se, na jedan dobar način zaokružuje priča oko Luke Brčko i rijeke Save koja je sasvim sigurno razvojna šansa Brčko distrikta BiH.

Potrudit ćemo se da kao dobri domaćini ugostimo sve zvaničnike koji će biti naši gosti u ponedjeljak i da se zahvalimo Svjetskoj banci na prilici da se Brčko predstavi u pozitivnom svjetlu te da iskažemo zadovoljstvo za očekivane benefite ovog projekta koji bi trebalo da krene uskoro", zaključio je Milić.

 Igor Palančić, govoreći uime tima Svjetske banke koji priprema spomenuti regionalni program, izrazio je zahvalnost na podršci Brčko distrikta BiH i naglasio da je na osnovu ranijih razgovora i misija odlučeno koji su to prioriteti koji trebaju da se rade.

"Pristup svih u Brčkom je uvijek bio proaktivan, što se može vidjeti i u samom prijedlogu projekta i broju aktivnosti koje su predviđene da se implementiraju u ovom gradu", naglasio je Palančić.

On je dodao da je ovaj program šansa za ekonomski razvoj i prilika da se pokrene jača regionalna saradnja.

"Rijeke ne poznaju granice, poplave ne poznaju granice, mora se raditi zajedno jer ne može jedna zemlja da zaštiti svoju teritoriju, a da se ne štite zajedno. U slivu rijeka Sava i Drina već postoji platforma koja djeluje kao Savska komisija, i mi vidimo priliku da nakon godina tokom kojih je Svjetska banka pomagala razvoju soft mjera, priprema strategija, izradi planova upravljanja i rizika od poplava krenemo na konkretne stvari i probamo kroz infrastrukturne i neinfrastrukturne mjere da pomognemo i osnažimo tu saradnju koja će sigurno doprinijeti jačanju ekonomija u regiji", naglasio je Palančić.

On je zaključio da u ponedjeljak očekuje dolazak velikog broja predstavnika vlada iz zemalja regije, kao i predstavnika najvišeg menadžmenta Svjetske banke iz regije, kako bi se potvrdila zainteresovanost i želja da se ide dalje u implementaciju ovog programa.

 Ukupna vrijednost ovog programa u prvoj fazi je, prema riječima Palančića, na regionalnom nivou 260 miliona eura, saopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčkog.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u Brčko Distriktu pokrenula 76 postupaka u 2023. godini

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'