Bosna i Hercegovina     | 13.03.2019. 13:40 |

Jačanje saradnje između Atikorupcionog tima Vlade BPK i pravosudnih institucija

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 13. marta (FENA) - Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je u Goraždu organizirala okrugli sto o temi "Jačanje saradnje između Atikorupcionog tima Vlade BPK i pravosudnih institucija“ s ciljem jačanja koordinacije i saradnje između antikorupcionog tima i pravosudnih institucija u BPK Goražde te definiranja preporuke za bolje struktuiranje antikorupcijskih aktivnosti u kantonu. 

Naglašeno je da je borba protiv korupcije dug i kompleksan proces u kojem nema brzih i jednostavnih rješenja, te je potrebno provoditi kontinuiranu aktivnost.

Standardizacija antikorupcijskih politika kroz ujednačeno djelovanje, razvoj partnerskih odnosa, razmjena informacija, primjena najboljih iskustava i praksi, neki su od ključnih faktora za uspješno djelovanje u ovom, za Bosnu i Hercegovinu i sve nivoe organizovanja u zajednicama, iznimno važnom procesu.

Kada je riječ o realizaciji usvojenih strategija i akcionih planova u ovoj oblasti na kantonalnim nivoima od nemjerljivog je značaja stalna saradnja i koordinirano djelovanje svih aktera koji su uključeni u provođenje tih mjera – poručeno je sa skupa.

-Treba imati bolju komunikaciju i kooperaciju. Mi u zadnje četiri godine pomažemo svim timovima i na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini u postizanju tih ciljeva. Tako je i na ovom području. Imamo dobru saradnju sa kantonalnim timom za prevenciju i borbu protiv korupcije ali i ovu priliku koristimo da istaknemo da je potrebna bolja saradnja između različitih institucija i organa na nivou Kantona i Grada. To znači i osnaživanje veza između izvršne i zakonodavne vlasti i ovog kantonalnog tima - kazao je službenik  OSCE-a za demokratski razvoj Željko Vukanović.

Ocijenjeno je da je sprečavanje korupcije, kao jednog od većih problema u BiH, imperativ, ali da je proces smanjenja korupcije dugotrajan i da ju je nemoguće iskorjeniti preko noći.

- Najprije je veoma važno, zapravo najpotrebnije da građani budu osvješćeni, da budu informisani o tome koji timovi rade na prevenciji i borbi protiv korupcije, da znaju koji zakoni postoje u ovoj oblasti. Takođe, građani treba da budu ohrabreni i da se ne boje da prijavljuju slučajeve korupcije jer upravo su građani važna karika u njenoj identifikaciji i sprečevanju – ističe Vukanović.

Okrugli sto o ovoj temi već je održan s poslanicima u Skupštini BPK, a nakon što se formira izvršna vlast u ovom kantonu, iz misije OSCE-a najavili su i sastanak sa premijerom i ministrima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

OSCE najoštrije osuđuje napad na načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana