Bosna i Hercegovina     | 14.03.2019. 21:09 |

U Mostaru održana tribina o očuvanju porodice u savremenim društvenim kretanjima

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 14. marta (FENA) - U sklopu manifestacije "Dani porodičnih vrijednosti", u četvrtak navečer u mostarskom Centru za kulturu održana je tribina pod nazivom "Očuvanje porodice u savremenim društvenim kretanjima".

Gost tribine bila je dr. Fahira Fejzić Čengić, koja je kazala kako je tema 21. stoljeća "kako opstati u zdravoj ljudskoj zajednici koja je primarna, primordijalna i koja je oduvijek i zauvijek, u svim izazovima u kojima smo izloženi kao bića, kao ljudska, ranjiva, isprepadana, globalizirana u isto vrijeme i previše iskontrolirana bića gdje mi se svi više čini da jedino mjesto sigurnosti i solidarnosti potpuno iskrene, nepatvorene postojanosti možemo naći unutar tog milog, toplog kruga koji se zove porodica".

Dakle, kaže Čengić, postavlja se pitanje: "Kako se u okviru tog mikro plana, mikro sredine, snaći kao ljudsko biće i imati snage za svaki novi izlazak iza kućnog praga".

Naglasila je kako ima hiljade načina da se opstane, ali i hiljade i više od toga izazova kako da se naruši taj ritam i to suglasje. 

- Ja sam pristalica jedne teorije harmonije koja je vrlo idealistička i pomalo utopistička, ali bez tog harmoničnog odnosa u kome svako ima slijed i redoslijed svojih uloga nema ničega - naglasila je Čengić.

Pojašnjavajući to, kazala je kako je rješenje u skladu i harmoniji svih faktora koji su uključeni u ono što se zove porodica.

- U svakom postratnom, postgenocidnom, rekla bih postkonfliktom društvu kakvo je naše bosanskohercegovačko kako god da ga razvodnimo ili promatramo na svakom kutku, u svakom zaseoku imamo slične izazove – ustvrdila je Čengić.

Istakla je kako se nada da će publika imati pitanja više nego što ih je ona sama sebi postavila. 

- U tom susretu s neposrednim životima ljudi i onima što zapravo svi mi posjedujemo, ali nam se ne čini da dovoljno znamo i artikuliramo, nalaze se zapravo i odgovori.

Porodica je kao neka ćelija društvenog sistema bez obzira da li on broji sto hiljada, sto miliona ili sedam i po milijardi, navodno koliko nas je danas u svijetu. Bez te zdrave porodice nijedna ta milijarda ne može biti zdrava i to je ono što često zaboravimo, a to je jako važno i tome se zapravo treba barem godišnje vraćati - poručila je Fahira Fejzić Čengić.

Jednomjesečna manifestacija "Dani porodičnih vrijednosti", koju je organizirao Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ-a Mostar, bit će zatvorena 28. marta koncertom ilahija i kasida u Studentskom hotelu Mostar.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta