Bosna i Hercegovina     | 14.03.2019. 21:53 |

U Tuzli promovirana knjiga 'NATO i sigurnost Evrope“

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 14. marta(FENA) - U Tuzli je upriličena promocija knjige „NATO i sigurnost Evrope“ čiji autori su prof. dr. Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane BiH i general Fikret Muslimović.

Knjiga je sistematizirala šta se  dešavalo između NATO-a, Evrope i Rusije. Autori u knjizi nisu obuhvatili samo prostor Bosne i Hercegovine već prostor cijelog Balkana, Ukrajine, Gruzije i Sirije.  

- Kada nastojimo spoznati odnos NATO-a, Evrope i Rusije na ovom prostoru, to su najsveobuhvatnije aktivnosti koje daju najbolji pregled tih odnosa i govore o tome zašto je naš prostor tako specifičan u geopolitičkom, geoekonomskom i geokulturoškolom smislu - rekao je  Cikotić.

Na pitanje zašto, Cikotić odgovara da  je to zato što je ovo multinacionalni prostor.

„Zato što na njemu počinju prostori koji su naseljeni muslimanima, katolicima, pravoslavcima. Završavaju prostori kapitalističkog svijeta. Preko ovog prostora vodi veza između Evrope i Azije, veza između sredozemne i centralne Evrope, između Jadranskog i Crnomorskog regiona i upravo iz tih razloga će ovo uvijek biti jedan vrlo turbulentan i zanimljiv prostor“, rekao je Selmo Cikotić.

On je izrazio nadu da će BiH uskoro postati članica NATO-a. „Bosna i Hercegovina nema druge  alternative, a svaka druga alternativa je vrlo opasna i vrlo nestabilna.“

Na pitanje zašto BiH još uvijek nije članica NATO-a Cikotić je rekao da "razlog i odgovore treba tražiti u nama, ali i u samom NATO-u".

-U nekoj mjeri je tu volja NATO-a, u nekoj mjeri je nepostojanje saglasnosti političkih volja u BiH, a u nekoj mjeri su tu utjecaji Rusije i Srbije -smatra Cikotić.

General Fikret Muslimović, autor knjige „NATO i sigurnost Evrope“smatra da je knjiga značajna za javnost, a posebno stručnu javnost. General Muslimović kaže da je Bosna i Hercegovina veoma blizu NATO integracijama.

-NATO je nama veoma blizu i možda se nama samo pričinjava da je daleko. Jer NATO ima misiju po Daytonskom sporazumu ovdje na prostoru BiH. Tako da ne može baš svako da uradi ono što želi, a da ne izazove potrebu da ta određena i definirana misija NATO-a ne bude aktivirana u BiH- kaže general Fikret Muslimović.

Knjiga „NATO i sigurnost Evrope“ podsjeća na veoma značajnu činjenicu, a to je da NATO u BiH ima već svoju infrastrukturu te da je ova zemlja članica partnerstva za mir. Također Bosna i Hercegovina je mnogo toga učinila da standardizira svoj odbrambeni sistem u skladu sa standardima NATO-a.

Osim autora na promociji, koja je okupila brojne ugledne goste, govorili  su Martin Kačo, ambasador Slovačke u BiH, Kenan Dautović, general Oružanih snaga BiH te Boro Vučinić bivši direktor Agencije za nacionalnu sigurnost i bivši ministar odbrane Crne Gore.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljanje romana 'Alfabet ljubavi i smrti' Aleksandra Bečića 15. marta u Slozi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana