Svijet     | 15.03.2019. 07:41 |

Novi Zeland- Napad na dvije džamije, uhapšene četiri osobe

FENA Internet

CHRISTCHURCH, 15. marta (FENA) - Strahuje se da je veliki broj ubijenih nakon što su naoružane osobe ušle u dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurch u petak i počele pucati.

Komesar policije Mike Bush kazao je kako su četiri osumnjičene osobe u zatvoru, tri muškarca i žena.

- Nećemo pretpostavljati da je opasnost prošla - rekao je on i dodao kako postoji „značajan“ i „veliki“ broj žrtava.

Premijer Australije Scott Morrison u obraćanju naciji potvrdio je kako je jedan od napadača 28-godisnjak rođen u Australiji, koji je sada uhapšen.

Kazao je kako se radi o napadu ekstremnih desničara.

Sam Clarke, reporter medijske kuće TVNZ, razgovarao je sa nekoliko osoba u džamiji Masjid Al Noor kada je pucnjava počela. On je za Al Jazeeru naveo kako je čovjek sa automatskom puškom ušao u bogomolju i počeo pucati.

- Naoružana osoba, obučena u crno s kacigom i automatskom puškom, ušla je kroz stražnji dio u džamiju i počela pucati na ljude koji su se tamo molili - naveo je Clarke.

Lokalni mediji prenose fotografije kako je jedan od napadača na oružju imao ispisana imena cara Lazara, Miloša Obilića i drugih historijskih ili kulturoloških ličnosti Srbije i Crne Gore.

Također se navodi kako je na svom Facebook profilu, koji je sada ugašen, uživo prenosio napad, spominjao napadače na džamije u Italiji i Kanadi, te se špekulira kako je taj napadač iz Australije Brenton Tarrant (28).

Policija je potvrdila kako se druga pucnjava desila u džamiji Linwood tokom molitve petkom, ali nije ponudila više detalja.

- Imamo situaciju koja se razvija na više lokacija. Ovo će biti, i već jeste, jedan od najcrnjih dana Novog Zelanda - kazala je premijerka te države Jacinda Ardern.

Vlasti nisu opisale veličinu dešavanja, ali su pozvale ljude u centralnom Christchurchu da ostanu u svojim kućama, a policija je upozorila vjernike da ne idu u džamije „u cijelom Novom Zelandu“.

U džamiji je na molitvi bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja bi u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da niko od njih nije pogođen, prenosi Al Jazeera Balkans.  

Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ruski FSB - U napad u blizini Moskve umiješani su Ukrajina, Sjedinjene Države i Britanija

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Putin obećao kazniti sve umiješane u napad u Rusiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo