Stranačke aktivnosti     | 15.03.2019. 09:46 |

Saopćenje za javnost SDP BiH

FENA Saopćenje

Magazinović: Ko i zašto blokira nadzor na OSA-om i rad komisije za odbranu i sigurnost? 

U povodu posljednje afere gdje se navodi da je narušen suverenitet Bosne i Hercegovine djelovanjem obavještajnih struktura stranih država, predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH i predsjedavajući kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović uputio je sljedeću izjavu: 

„Informacije koje su se pojavile u medijima o uključenosti stranih diplomata u aktivnosti vezane za špijunažu i terorizam su duboko uznemirujuće i moraju hitno biti provjerene i na odgovarajući način procesuirane od strane bosanskohercegovačkih institucija. 

Ovo je prilika da se podsjeti javnost da Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine, Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, ali ni druge parlamentarne komisije još uvijek nisu formirane, te je u potpunosti blokiran i onemogućen parlamentarni nadzor u ovim oblastima. Ne postoji niti jedan racionalan razlog da se hitno ne pristupi popunjavanju ovih komisija kako bi mogle raspravljati o brojnim temama vezanim za sigurnost građana, pa i o navodima u vezi vrbovanja bh. državljana od strane stranih službi. 

Budući da je na sjednici Doma naroda imenovan novi sekretar, postavlja se pitanje zašto je to imenovanje moguće, a nije moguće završiti konstituisanje komisija u Parlamentu BiH, između ostaloga, i onih čija je nadležnost pitanje sigurnosti. Javnost ima pravo da zna ko i zašto blokira parlamentarni nadzor na OSA-om i rad komisije za odbranu i sigurnost.“

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!