Bosna i Hercegovina     | 15.03.2019. 10:43 |

Potpisan ugovor za 46 miliona eura kredita za izgradnju 'Toplane Zenica'

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 15. marta (FENA) - Kompanija "ArcelorMittal“ Zenica potpisala je danas ugovor za kredit vrijedan 46 miliona eura s Evropskom bankom za obnovu i razvoju, što će biti utrošeno za realizacije projekta javno-privatnog partnerstva za izgradnju "Toplana Zenica“.

Za projekte "zelene energije" u tom gradu bit će utrošeno pet miliona eura od te sume, a Toplana koja će biti na plin, proizvodit će toplotnu paru za proizvodni proces u toj kompaniji te zagrijavati kućanstva i privredne subjekte u Gradu Zenica.

-Očekujemo da ćemo već 2020. godine imati pokrenute nove kotlove - najavio je generalni direktor ArcelorMittala Biju Nair.

Ukupna vrijednost projekata je 53 miliona eura, a ArcelorMittal će u budućoj kompaniji, čiji je direktor Nikhil Mehta, imati 50 posto vlasništva. Grad Zenica dobit će 20, a preostala dva partnera iz Finske, koji će isporučiti kotlove, po 15 posto udjela u tom joint venture preduzeću.

-Veoma sam sretan, jer mnogi nisu vjerovali u ovaj projekt. Vidite da je sve završeno. Finansije su završene, prijekti su završeni i kotlovi se proizvode - istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je najavio kako će bez uglja imati čišći zrak te omogućiti da Zenica uđe u krug “zelenih gradova” Evrope.

-Veoma se brzo kreće ili je već krenula gasifikacija grada. Brzo ćemo ukinuti loženje uglja u gradu - najavio je Kasumović, dodajući kako je već počela implementacija projekta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Podrška Grada Zenice obnovi i ovogodišnjoj organizaciji 26. sajma ZEPS

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Katolički školski centar bio domaćin 1. susreta malih maturanata Grada Zenica

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom