Bosna i Hercegovina     | 15.03.2019. 13:42 |

Vlada USK analizirala informaciju o stanju sigurnosti od vršnjačkog nasilja

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 15. marta (FENA) - Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj je redovnoj sjednici analizirala informaciju o stanju sigurnosti od vršnjačkog nasilja u školama na području ovog kantona za 2018. godinu.

-Nažalost moramo konstatirati da je u ovoj oblasti došlo do pogoršanja, odnosno povećanja prijavljenih i evidentiranih slučajeva vršnjačkog nasilja. Ukupno je u prošloj godini evidentirano 87 ovakvih slučajeva, čak 35 više nego u 2017. godini - rekao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP-a) USK Ale Šiljdedić.

Dodao je kako se policija pretežno bavi posljedicama vršnjačkog nasilja, te da bi se značajnija pažnja u narednom periodu trebala usmjeriti na prevenciju u MUP-u USK i ostalim institucijama koje su uključene u ovaj segment.

Članovi Kantonalne vlade na današnjoj su sjednici razmatrali i Program rada i Financijski plan Zdravstvene ustanove Dom zdravlja Bihać za tekuću godinu.

-Predviđen je Financijski plan u iznosu od oko 8.700.000 KM. Ohrabrujuće je da je to za oko pola miliona maraka više nego u 2018. godini. Novi menadžment je definitivno pokazao razumijevanje i profesionalnost u radu, te želju da normalizuje situaciju u ovoj ustanovi. Insistirat ćemo na poboljšanju usluga u Domu zdravlja Bihać, ali na sistematizaciji i preraspodjeli nemedicinskog kadra. Također, do daljnjeg neće biti zapošljavanja tog kadra - istakla je kantonalna ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović.

Naglašeno je i kako je do malog kašnjenja s isplatom plata u zdravstvenim ustanovama došlo zbog problema s registracijom direktora u Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, ali i da bi taj problem trebao biti otklonjen u narednih dva do tri dana.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo