Bosna i Hercegovina     | 15.03.2019. 15:27 |

Relaksacija odnosa u osnovi djelovanja Odbora za međureligijsku saradnju Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 15. marta (FENA) - Odbor za međureligijsku saradnju Goražde već devet godina realizuje brojne aktivnosti kojima na jedinstven način uspješno doprinosi promociji i zagovaranju vrijednosti mira i pomirenja, uspostavljajući snažne mehanizme koji efikasno povezuju vjernike više religijskih zajednica ali i sve građane u regionu. Po svojim dostignućima i ugledu ovaj Odbor spada među najuspješnije odbore koji djeluju u okviru Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini - ocjenjeno je na zajedničkom sastanku predstavnika ovog Odbora sa zvaničnicima Grada Goražda i opštine Novo Goražde (RS).

Član Odbora za međureligijsku saradnju, pomoćnik načelnice Novog Goražda Tomislav Čarapić podsjetio je da je u prošloj godini, kroz projektne aktivnosti Odbora koji djeluje na području Goražda i Novog Goražda, bilo uključeno ukupno 300 građana, uglavnom mladih.

- U osnovi djelovanja ovog odbora je relaksacija odnosa tj. borba protiv predrasuda o drugima i drugačijima, a koja je nažalost još uvjek prisutna na ovom području. Nadam se da će po pitanju tolerancije i boljeg odnosa svih građana i ova godina biti uspješna te da će tome u znatnoj mjeri doprinijeti i aktivnosti Odbora za međureligijsku saradnju - kazao je Čarapić.

Podršku aktivnostima Odbora dali su i zvaničnici dvije lokalne zajednice.

- Čestitam vam na izuzetno važnom poslu i misiji koji odlično obavljate. Veoma cijenimo vašu posvećenost i srčanost koje pokazujete u organizaciji i provedbi vaših aktivnosti. Sretni smo što je cijela ova dobra priča počela upravo u Goraždu. Nastavićemo da podržavamo sve aktivnosti i odbora i vijeća - rekao je ovom prilikom Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

S njim je saglasna i načelnica Općine Novo Goražde (RS) Mila Petković.

- Sve što je moguće trebamo preduzeti i učiniti da zaustavljamo govor mržnje i netrpeljivosti, koji su posebno prisutni na društvenim mrežama. Naš jezik komunukacije i svakog razgovora treba da bude jezik dobra, razumijevanja i saradnje – kazala je Petković.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta