Ekonomija     | 15.03.2019. 16:09 |

Potpisan i predstavljen strateški dokument za IT industriju - IT manifest(VIDEO)

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Članovi BIT Alijanse danas su u Sarajevu potpisali „IT manifest“, dokument koji će dati svoj doprinos i konkretne prijedloge za pripremu budućih projekata i politika zakonodavne i izvršne vlasti te međunarodnih organizacija spram IT sektora Bosne i Hercegovine.

Autorica "IT manifesta" Tatjana Vučić istakla je da ovaj dokument nije lista "nemogućih", već zaista ostvarivih strateških ciljeva.

- Kako bi strateški ciljevi i predložene aktivnosti bile vidljivije donosiocima odluka i međunarodnim organizacijama i široj javnosti, Bit Alijansa je na osnovu prikupljenih podataka od IT kompanija, nevladinih organizacija, obrazovnih institucija i drugih partnerskih organizacija pripremila jedinstven strateški dokument pod nazivom “IT manifest” koji sadrži prijedloge rješenja za ključne probleme sa kojima se suočava ova industrija, sa fokusom na nedostatak kvalificiranog IT kadra – istakla je Vučić.

Dodala je da upravo sa vizijom dostizanja punog ekonomskog potencijala BiH sa fokusom na IT industriju, kompanije okupljene u Udruženju Bit Alijansa aktivno rade na promociji mjera i strateških politika koje doprinose daljem rastu i razvoju IT industrije.

- "IT manifest" je zajednička izjava 58 kompanija članica Bit Alijanse o segmentima društvenog djelovanja na kojima je potrebno raditi u cilju unapređenja IT industrije BiH i društva u cjelini – naglasila je Vučić.

Na konferenciji je također rečeno da je IT industrija u BiH zabilježila snažan rast u pogledu zapošljavanja te ostvarenih prihoda u posljednjih nekoliko godina.

Predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse Edin Deljkić ističe da su prilikom osnivanja te alijanse shvatili da sve IT kompanije u BiH imaju isti problem, a najveći problem s kojim se bore je nedostatak radne snage. 

S obzirom na nedostatak 6.000 IT stručnjaka, fokus će im, kako kaže, biti da kroz osnovno obrazovanje promoviraju IT industriju i popupariziraju IT djelovanje i da poboljšaju edukativni sistem koji trenutno ne prati potrebe industrije.

- Dosadašnji rezultati pokazuju potencijal koji bi se mogao ostvariti pozicioniranjem IT industrije kao jedne od strateških privrednih grana BiH koja bi u narednih pet godina mogla zaposliti 6.000 IT stručnjaka i generirati jednu milijardu KM prihoda bh. ekonomiji - rekao je predsjednik Skupštine Bit Alijanse Muamer Bezdrob.

Bit Alijansa, kao i do sada, nastavit će promovirati IT industriju i aktivno učestvovati u kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za dostizanje punog potencijala.

Bit Alijansa je asocijacija 58 IT kompanija u BiH koji predstavljaju 80 posto bh IT industrije.

Pogledajte http://fena.ba/video/2705

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/17O9Qk9fdhiuvRG6QbNRgAHJBwN2E_wEK?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sedmi Smart City Forum u BiH - Budućnost digitalne transformacije u BiH

Održan prvi BitA Brunch - Pokrenut dijalog između predstavnika državne vlasti i IT industrije

Osigurati nesmetan povratak u BiH u slučaju putovanja iz poslovnih razloga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo