Bosna i Hercegovina     | 15.03.2019. 15:56 |

Zajednička vježba MUP-a RS-a, SIPA-e i američkih specijalaca

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 15. marta (FENA) - Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), u saradnji sa Kancelarijom vojnog atašea Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegvoini i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), danas su na prostoru kasarne Kozara realizovali zajedničku vježbu sa ciljem unapređenja kapaciteta specijalnih snaga za reagovanje u svim vrstama kriznih situacija.

Vježbi su prisustvovali direktor policije RS-a Darko Ćulum, vojni ataše Ambasade SAD u BiH Michael Tarquinto, predstavnik EUFOR-a brigadni general Gábor Horváth, te komandanti specijalnih jedinica MUP-a RS i SIPA-e.

Ovim aktivnostima, čiji je cilj unapređenje kapaciteta specijalnih snaga za reagovanje u svim vrstama kriznih situacija, te poboljšanje njihove međusobne komunikacije i djelovanja, prethodila je obuka.

U vježbi je učestvovalo 30 pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS-a, 30 pripadnika SIPA-e i šest pripadnika SOFLE tima (Tim za vezu snaga za specijalne operacije SAD).

Iz MUP RS-a podsjećaju da ostvaruje dugogodišnju saradnju s Timom za vezu snaga za specijalne operacije SAD, SOFLE timom, kroz koju je izvršeno niz obuka za unapređenje kapaciteta SAJ-a, a očekuje se i nastavak saradnje.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Komšić: Nadlijetanje aviona nije spriječilo genocid u Srebrenici, pa neće ni obilježavanje 9. januara

Bosna i Hercegovina domaćin američkim lovcima F-16 i obuci JTAC timova

Ministar Karan razgovarao sa direktorom IDDEEA-e

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu