Regija     | 15.03.2019. 16:47 |

Slovenija: Šarčeva mirovinska reforma samo 'kozmetika' - mediji

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 15. ožujka (FENA) - Mini mirovinska reforma koju je ovaj tjedan predstavila vlada premijera Marjanja Šarca samo je kozmetička izmjena postojećeg mirovinskog sustava koji će se idućih godina suočiti s velikim problemima, a ne strukturna reforma koja bi taj sustav učinila dugoročno održivim, ocjenjuju u petak neki slovenski mediji.

 Mirovinski sustav kao cjelovit problem društva ne može se spasiti samo krpanjem mirovinske blagajne i produženjem roka za odlazak u mirovinu, posebno jer to zapravo za posljedicu ima povećane socijalne troškove na drugim područjima, piše u komentaru ljubljansko "Delo".

 Zaposlenima s 40 godina staža prema prijedlogu koji je u javnu raspravu uputila vlada životna dob za odlazak u mirovinu postupno će se povećavati s ciljem da se umirovljuje sa 67, a ne 65 godina kao sada, ali bi se za generacije koje istupaju iz aktivnog rada istodobno povećao koeficijent za izračun povoljnijih mirovina u odnosu na plaću, a to znači dodatni rast mirovinskih troškova od 5 do 10 posto, kritički pišu slovenski mediji.

 Na velike teškoće održivosti sadašnjem mirovinskog sustava upozorava u prilogu i portal Siol.net, uz ocjenu da bi on idućih godina kogao doživjeti slom ako se nešto korjenito ne promijeni.

 "Službeni podaci ministarstava pokazuju da već sada za mirovine izdvajamo golema sredstva, a sve je veći u tome i udio proračuna. Ove će se godine samo za starosne mirovine potrošiti 3,65 milijardi eura, što je 14 posto više nego lani i 500 milijuna više nego prije četiri godine, a još jedna milijarda ove će godine ići na invalidske, obiteljske, udovičke i druge oblike mirovina", piše portal.

 Skokovit rast mirovinskih izdataka iz zadnjih godina država je mogla financirati samo zahvaljujući izuzetno visokom rastu BDP-a, no slabe su vijesti za takav mirovinski sustav hlađenje gospodarstva i moguća nova teška ekonomska kriza, što bi dovelo do manje zaposlenosti odnosno otpuštanja radnika i smanjivanja ukupne sume koja u mirovinsku blagajnu dolazi iz doprinosa zaposlenih, navodi portal Siol.net.

 Kako se pojašnjava, prije tri godine u Sloveniji su pobrani doprinosi iz mirovinsko-invalidskog osiguranja pokrivali više od 80 posto mirovinskih troškova, dok projekcije pokazuju da će taj udio u 2070. iznositi samo 58 posto.

 Razlika će morati biti kompenzirana iz proračuna koji i sada u mirovinsku blagajnu svake godine uplaćuje milijardu eura, a nastavak takvog trenda, uz postojeće negativne demografske trendove, mogao bi voditi u slom mirovinskog sustava kakav je sada, ako se ne poduzmu potrebne promjene.

 - Ako se uzmu u obzir svi društveni izdaci za tzv. dugotrajnu opskrbu starijeg stanovništva, u što su uz mirovine uključeni zdravstveni troškovi, socijalni troškovi i nastanjivanje u domovima za starije, trošak starenja stanovništva u Sloveniji će se do 2050. godine povećati sa sadašnjih 22 na 29 posto nacionalnog BDP-a - navodi portal.

 Što se tiče samih mirovina, najteže razdoblje za njihovo isplaćivanje bit će u razdoblju 2028-2038. godine, kad će uslijediti umirovljenje zadnje "baby-boom" generacije i kad će izdaci za mirovine i starije osobe iznositi više od 11 milijardi eura godišnje, piše portal Siol.net, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo