Stranačke aktivnosti     | 17.03.2019. 16:03 |

Saopćenje za javnost SDP-a BiH

FENA Saopćenje

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST                                                                     

Mostar, 17.03.2019.

Prlić: Predložili smo zakon za rješavanje pitanja alimentacijskog fonda

Nakon što je zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamentu Federacije BiH Lana Prlić zastupničkim pitanjem tražila odgovor od Vlade FBiH o osnivanju Alimentacijskog fonda, koji je obaveza FBiH, u parlamentarnu proceduru je uputila Zakon o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona.

“Nezadovoljna odgovorom od Vlade FBiH, koji je bio ništa više od prebacivanja odgovornosti sa jednog ministra na drugog, odlučila sam uputiti u proceduru izmjene i dopune Obiteljskog zakona kojim bi se jasno definirale isplate iz budžeta za alimentacijski fond”, istaknula je zastupnica Prlić.

Ovim izmjenama i dopunama Zakona se detaljnije definiše postojeći član Zakona koji već propisuje obavezu da FBiH plaća alimentaciju kada to sud utvrdi. Također, izmjenama i dopunama zakona se daje nadležnost Poreznoj upravi FBiH da nakon sudskih odluka blokira račune i imovinu onim građanima koji ne plaćaju alimentaciju.

Lana Prlić je istaknula da je nadležno ministarstvo dužno nakon donošenja Zakona donijeti podzakonske akte, te će se primjenom ovog Zakona pomoći oštećenim roditeljima, a država će od nesavjesnih roditelja nakon sudskih presuda izvršiti prinudnu naplatu alimentacije.

Sredstva za isplatu alimentacija, u skladu sa Zakonom, bi se osigurala u Budžetu Federacije BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP-a

Saopćenje za javnost SDP-a

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'