Kultura     | 18.03.2019. 08:52 |

Novi naslovi iz knjižare Knjiga.ba uz prve sunčane dane

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Sa prvim sunčanim danima stigli su i novi naslovi u najveću online knjižaru u BiH Knjiga.ba.

Tako iz Knjiga.ba preporučuju knjigu "Via Appia" Emine Smailbegović koja čitaoce  zahvaljujući junaku Kozimu Meštroviću, vodi na neobično putovanje koje počinje u prvim godinama 21. vijeka u ledom okovanoj Đenovi, a nastavlja preko Venecije i Rima pa sve do Egipta, uz referiranje na junakovo kombinovano porijeklo i veze koje ima sa prostorom nekadašnje Jugoslavije, pa samim time i ratom koji se dogodio u zemlji njegovog djeda. Osim različitih kultura iz kojih je potekao, život Kozima Meštrovića definisan je, između ostalog, i različitim očekivanjima koje od njega imaju bližnji. Umjesto fokusa na sadašnjost i budućnost, glavni junak Via Appije odabraće prošlost.

"Dođi da te poljubim" Op de Beeck Griet priča je o djeci i priča o roditeljima. 
O slomljenim ljudima i onome što ljudi mogu činiti jedni drugima. To je priča o tome gdje završava odgovornost, a počinje krivica. O tajnama i usamljenosti. O gubitku i šutnji. O strahu od vlastite snage. O zaboravu i nemogućnosti da se zaboravi. O odlasku i kretanju naprijed. O istrajnosti. O tome kako znamo da može i bolje, ali ostajemo zajedno u svakom slučaju. I, na kraju o ljubavi, jer to je sve što imamo… ili skoro sve.

Mona je tek djevojčica kada doživi ono s čim se niko nikada ne bi trebao suočiti. Uvjerava sebe da mora biti hrabra, i jeste hrabra, zbog svog oca, svoje majke i Marie. Kada odraste, počinje raditi za poznatog pozorišnog redatelja, a zatim upozna i jednog muškarca. I netom što pomisli da će biti sve u redu, stižu vijesti o očevoj bolesti, i Mona gubi tlo pod nogama.

U ponudi je i naslov "Blue Moon" Damira Karakaša koji prati jednog fanatičnog rockabillyja, propalog zagrebačkog studenta iz provincije na koncu osamdesetih. Mladića koji se jako brine o svojoj kokotici ipak će stići i druge brige, odjeci njegove egzistencijalne izgubljenosti, u doba pred rat čiji se dolazak čuje na ulici i u obiteljskim razgovorima. Sudar mladalačke subkulture i traumatičnog obiteljskog naslijeđa u to doba naročito odjekuje. Gradski milje, kao azil junakove subkulturne slobode, s vremenom biva koloniziran obaveznim općim diskursima, a roman, atmosferski spajajući intimno i društveno, postaje svojevrsna, uvjerljiva i autentična, slika predratne tjeskobe. Roman Blue Moon snažan je i dubinski turbulentan oproštaj s jednom mladošću i jednim vremenom u kojem se puno toga sudaralo, iz kojeg je bilo teško zamisliti budućnost, saopćeno je iz online knjižare Knjiga.ba.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Knjiga.ba predstavlja nove zanimljive naslove iz ponude

Knjiga.ba: Roman Vesne Dedić 'Ne dam te' najtraženiji naslovu u junu

Knjiga.ba - Novi naslovi u junu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo