Bosna i Hercegovina     | 18.03.2019. 14:49 |

Operativni štab – U prihvatnim centrima trenutno oko 3.800 migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Na sastanku Operativnog štaba za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini održanom danas u Sarajevu konstatovano je da se u prihvatnim centrima trenutno nalazi oko 3.800 migranata i da BiH sa sadašnjim brojem migranata može upravljati ovim procesima.

Operativni štab je analizirao trenutnu sitaciju s migrantima i mjerama koje se poduzimaju na sprečavanju ilegalnih ulazaka u BiH.

Predsjedavajući Štaba i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upoznao je prisutne s odlukom Vijeća ministara BiH kojom će koordinaciju rada svih centara u USK preuzeti Služba za poslove sa strancima BiH. U narednom periodu bit će donesen kućni red kojim će se ograničiti izlazak i kretanje izvan prihvatnih centara u noćnim satima, čime će se popraviti i sigurnosna situacija u mjestima gdje su smješteni ovi centri, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.  

U saopćenju se navodi da je Granična policija BiH uradila analizu potrebnih dodatnih policijskih službenika da bi se bolje kontrolisala istočna granica i spriječavao ulazak ilagalnih migranata, o čemu će uskoro biti upoznato i Vijeće ministara BiH.

Na sastanku je ukazano i na potrebu aktivnijeg uključivanja pravosuđa u procesuiranje i pritvaranje migranata koji su počinili krivična djela na teritoriji BiH.

Također, ukazano je na pojedine slučajeve problema liječenja migranata sa teškim oboljenjima te će na sljedeći sastanak Štaba biti pozvani predstavnici međunarodne organizacije nadležne za plaćanje troškova lokalnim domovima zdravlja i bolnicama.

Predstavnik USK ukazao je na to da veliki broj migranata na područje ovog kantona pristiže vozom iz Sarajeva te će nakon dostavljanja zvanične informacije, Štab upoznati nadležne institucije i tražiti rješavanje ovog pitanja, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana