Bosna i Hercegovina     | 18.03.2019. 14:44 |

General Dorfer posjetio Službu za poslove sa strancima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Komandant EUFOR-a generalmajor Martin Dorfer posjetio je danas sjedište Službe za poslove sa strancima i tom prilikom se sastao sa direktorom ove službe Slobodanom Ujićem i zamjenikom direktora Mirsadom Buzarom, sa kojima je razgovarao o aktuelnom stanju u oblasti migracija s posebnim naglaskom na probleme povećanog broja migranata u BiH.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić upoznao je komandanta EUFOR-a  sa radom Službe, njenim nadležnostima i ulogom koju Služba ima u sigurnosnom sistemu BiH.

Informisao je generalmajora Dorfera o trenutnoj situaciji višestrukog povećanja priliva migranata u BiH.

Istaknuto je da se broj migranata u prethodnoj godini drastično povećao. U 2018 godini, predmetom rada Službe je bilo blizu 25.000 migranata. U 2019. godini, trend povećanja broja migranata se dalje nastavio u odnosu na isti period prošle godine.

Generalmajor Martin Dorfer naglasio je da EUFOR pažljivo prati dešavanja u vezi sa povećanim prilivom migranata i prepoznaje ulogu Službe za poslove sa strancima u obezbjeđenju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH.

Takođe, izrazio je bojazan da će se sa dolaskom povoljnijih vremenskih prilika, broj migranata u BiH dodatno povećati.

Komandant EUFOR-a je istakao spremnost da podrži Službu za poslove sa strancima u skladu sa mandatom mirovnih snaga u uslovima povećanog priliva migranata kako bi se održavalo sigurno i stabilno okruženje u BiH.

Sagovornici su se usaglasili da pitanje migranata nije samo problem BiH, nego  svih zemalja u regionu, ali i zemalja Evropske unije i samo zajedničko djelovanje svih zemalja na balkanskoj ruti može dovesti do željenih rezultata i adekvatnog odgovora na migrantsku krizu.

Ujić se zahvalio komandantu na posjeti i pruženoj podršci te naglasio potrebu dodatnog jačanja saradnje između EUFOR-a i Službe za poslove sa strancima po pitanju povećanog priliva migranata, saopćeno je iz ove službe.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Najavljena zajednička obuka snaga EUFOR-a i OSBiH u narednih mjesec dana (VIDEO)

Sticz sa Ademovićem i Imamovićem: EUFOR u potpunosti predan ispunjenju misije i u službi građana BiH

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana