Regija     | 19.03.2019. 13:44 |

Jandroković: Hrvatska će snažno zagovarati pristup zemalja zapadnog Balkana EU

FENA Agencije

BUDVA, 19. ožujka (FENA) - Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković kazao je u utorak u Budvi da će Hrvatska tijekom svog predsjedanja Vijećem Europske unije snažno zagovarati daljnje pozitivne pomake država zapadnog Balkana u procesu pristupanja EU, uz načelo individualnih postignuća i ispunjenja kriterija za članstvo.

 "Hrvatska će za manje od godinu dana prvi put predsjedati Vijećem Europske unije, a proširenje će biti jedno od naša četiri prioriteta, uz gospodarski rast i zapošljavanje, povezanost i sigurnost" najavio je Jandroković, koji sudjeluje na konferenciji predsjednika parlamenta zemalja Jadransko-jonske inicijative koja se održava u Budvi, prenosi Hina. 

Jadransko-jonska inicijativa osnovana je 2000. godine u Anconi i okuplja 9 zemalja - Hrvatsku, Italiju, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Grčku i Crnu Goru koja trenutno predsjeda toj inicijativi. Ona predstavlja forum za razmjenu političkih mišljenja, a istovremeno i forum za ostvarivanje multilateralne suradnje u više područja poput prometa, pomorstva, turizma, obrazovanja, zaštite životne sredine i kulturnog nasljeđa te borbe protiv svih oblika organiziranog kriminala.

Otvarajući forum u Budvi crnogorski premijer Duško Marković istaknuo je da Crna Gora smatra kako je dijalog neophodan preduvjet snaženja partnerstva, kako bi nebrojeni potencijali mogli biti valorizirani u različitim područjima, prije svega turizmu, kulturi, održivom ribarstvu, čistoj energiji.

"Ipak, smatramo da je ekonomska i iskustvena razmjena i dalje u kašnjenju u odnosu na razinu političkih odnosa koje smo dostigli. Upravo u tom segmentu bio bih sklon potaknuti članove parlamenata Jadransko-jonske inicijative da kroz angažman odbora i direktne kontakte nastave ostvarivati nove koridore suradnje u našoj regiji", rekao je crnogorski premijer.

Domaćin skupa u Budvi, predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović u uvodnom obraćanju rekao je kako je Crna Gora posebno zainteresirana za još intenzivnije sudjelovanje u Jadransko-jonskoj inicijativi, imajući u vidu dosadašnja pozitivna iskustva i potencijale regionalne suradnje, kao i podršku Europske unije.

"Jadransko-jonska inicijativa, u njenoj parlamentarnoj i svim drugim dimenzijama, značajan je okvir suradnje naših devet država. Kroz realizaciju mnogobrojnih projekata dat je doprinos zaštiti identiteta mediteranskog prostora i svaki od aspekata suradnje važan je na svoj način, od prometne i energetske povezanosti, zaštite životne sredine, pomorske suradnje, kulture pa sve do turizma" istaknuo je Brajović.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'