Regija     | 19.03.2019. 15:51 |

Šarec odbio obraćanje u Europskom parlamentu

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 19. ožujka (FENA) - Slovenski premijer Marjan Šarec odbio je ponudu Europskog parlamenta da se idućeg tjedna, na početku njegova plenarnog zasjedanja, obrati zastupnicima i iznese svoje zamisli o europskoj budućnosti, iznenadivši time političke kolege u zemlji, a osobito slovenske zastupnike u Europskom parlamentu koji smatraju da je propustio veliku priliku da promovira svoju zemlju i vladu.

 Šarčeva stranka Lista Marjana Šarca računa da će svoje prve europarlamentarce dobiti na svibanjskim izborima za Europski parlament pa je najmlađi predsjednik slovenske vlade do sada u poruci kritičarima na društvenim mrežama svoju iznenađujuću odluku pokušao objasniti, ali nije naišao na mnogo razumijevanja.

 "Moj govor u Europskom parlamentu pred nove europske izbore mogao bi se shvatiti kao predizborni nastup, a oni koji me sada kritiziraju što sam odbio poziv sigurno bi mi spočitavali upravo to da sam odlučio govoriti", napisao je u reakciji na kritike na društvenim mrežama Šarec, te dodao da vjeruje kako će za njegov govor u Strasbourgu ili Bruxellesu biti još prilika, posebno s obzirom da će Slovenija u drugoj polovici 2021. godine predsjedati Europskom unijom.

 Neki slovenski mediji, ne navodeći izvore, navode da je Šarčevo odbijanje poziva da govori u Europskom parlamentu možda povezano s time da tu europsku instituciju vodi Antonio Tajani, koji je politiku, a i širu publiku u Sloveniji i Hrvatskoj, duboko povrijedio svojim izjavama o "talijanskoj Istri i Dalmaciji", ali i kasnijim medijskim relativiziranjem doba u kojem je Italiji vladao fašistički diktator Mussolini, zbog čega se Tajani kasnije morao opet ispričavati i tumačiti kako je antifašist i demokrat, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo