Svijet     | 20.03.2019. 11:11 |

Kineski čelnik Xi Jinping u posjeti Italiji, Monaku i Francuskoj

FENA Internet

PEKING, 20. marta (FENA) - Očekuje se da predstojeće posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Itaiji, Monaku i Francuskoj doprinijeti novoj dinamici u odnosima Kine i EU, izjavio je u srijedu visoki kineski zvaničnik.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će Xi učiniti državne posjete trima evropskim zemljama od 21. do 26. marta, na poziv italijanskog predsjednika Sergia Mattarelle, čelnika Kneževine Monaco Alberta II i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Xijeva posjeta Evropi predstavljat će prvo prekomorsko putovanje u 2019. kineskog šefa države i vrhovnog vođe Komunističke partije, noseći istorijski značaj za razvoj veza između Kine i tri zemlje, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Wang Chao na brifingu za novinare.

Xijeva posjeta Italiji imat će istorijski značaj u oslanjanju na prošlost i otvaranju za budućnost u bilateralnim vezama, kazao je Wang.

Tokom posjete Italiji, Xi će održati razgovore s predsjednikom Mattarellom i premijerom Giuseppeom Conteom, i sastat će se s predsjednicima Senata Republike i italijanaske poslaničke komore.

Xi će također posjetiti Palermo, prijestonicu otoka Sicilije.

Naglašavajući da su Kina i Monako postaili primjer prijateljskih odnosa između zemalja različitih veličina, Wang je izjavio da će Xijeva posjeta Monaku, prva ikada učinjena od jednog kineskog predsjednika Kneževini, imati istorijski značaj za bilateralne odnose.

Xi će održati razgovore s princom Albertom II tokom posjete Monaku.

Wang je kazao da će se Xijeva posjeta Francuskoj, druga u pet godina, podudariti s 55. godišnjicom kinesko-francuskih diplomatskih odnosa, te da ima poseban značaj za bilateralne veze.

Tokom posjete, Xi će održati razgovore s predsjednikom Macronom, sastat će se s premijerom Edouardom Philippeom, predsjednikom Senata i predsjednikom Narodne skupštine, saopćio je Wang, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Biden i Xi razgovarali o Tajvanu, vještačkoj inteligenciji i sigurnosnim pitanjima

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'