Regija     | 20.03.2019. 11:43 |

Cerar zanijekao da će Slovenija povući priznanje Kosova

FENA Agencije

LJUBLJANA, 20. ožujka (FENA) - Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar zanijekao je u srijedu špekulacije o mogućem slovenskom povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova koje su se u zadnje vrijeme pojavile u dijelu medija u Srbiji.

Na pitanje namjerava li slovenska vlada odstupiti od priznanja Kosova, koje mu je na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku postavio čelnik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič, šef slovenske diplomacije kazao je da takve namjere ne postoje, prenosi Hina.

"Mislim da smo Kosovo utemeljeno priznali kao državu", kazao je Cerar te dodao kako je Slovenija svjesna da na tom području ipak postoji "nekoliko otvorenih pitanja".

Kao i najveći dio članica EU-a, Slovenija je nezavisnost Kosova priznala u prvoj polovici 2008. godine, upravo u vrijeme kad je Slovenija obavljala svoje šestomjesečno predsjedanje EU-om.

Na pitanje zastupnika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Ivana Hršaka o tome kakvo je slovensko stajalište o trenutačnim događajima u Srbiji, odnosno prosvjedima oporbe protiv vlasti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, Cerar je odgovorio da Slovenija situaciju budno prati i da je njome zabrinuta.

Slovenski šef diplomacije dodao je kako se nada da neće doći do zaoštravanja i da će spor biti riješen na demokratski način i u skladu s načelima vladavine prava.
 

Slovenija želi da se prilike što  prije stabiliziraju kako bi se Srbija mogla posvetiti drugim zadaćama, kazao je Cerar zastupnicima u slovenskom parlamentu.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo