Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 12:53 |

Otkriven muškarac koji je ispisao uvredljive grafite kod džamije u Prijedoru

FENA Saopćenje

PRIJEDOR, 20. marta (FENA) - Policija u Prijedoru identifikovala je osobu inicijala B.P. (1981) iz tog grada, zbog sumnje da ispisala grafite u neposrednoj blizini Čaršijske džamije.

Fena nezvanično saznaje da je ispitan Bojan Pećanac.

Iz Policijske uprave Prijedor su saopćili da se B.P. sumnjiči da je izvršio krivično djelo javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

Tereti se da je 4. i 5. marta 2019. godine, u ulici Muharema Suljanovića, na zidu pomoćnog objekta-garaže koja se nalazi u neposrednoj blizini vjerskog objekta te ispred ulaza u navedeni objekt, ispisao grafite "ISHS“, "NIKA“, kao i četiri ćirilična slova S.

Grafite istog sadržaja osumnjičeni je također ispisao na stambenoj zgradi koja se nalazi u ulici Muharema Suljanovića, zatim u ulici Branislava Nušića na asfaltnoj podlozi ispred ulaza u vjerski objekt, kao i na mostu u mjestu Čarakovo, navode iz policije.

Nakon kompletiranja i dokumentovanja predmeta, protiv B.P. će Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor biti dostavljen izvještaj za krivično djelo javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Prijedor su ranije osudili uvredljive grafite u haremu Čaršijske džamije u Prijedoru i na garaži tog vjerskog objekta.

-U vrijeme kada sve više govorimo o suživotu, toleranciji i sprečavanju djela nastalih iz mržnje, još ima onih koji su zadojeni fašizmom i mržnjom - saopćili su iz Medžlisa Islamske zajednice uz osudu takve vandalske radnje.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Gračanica: Svečano otvorena novoizgrađena džamija u Režićima

Ademović u Prijedoru: Potreban jači institucionalni odgovor na uznemiravanje povratnika

U Veroni svečano otvorena džamija, vakuf Islamske zajednice u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo